La Sylphide şi Rigoletto – noile premiere de la Opera Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sylphide-si-rigoletto-noile-premiere-de-la-opera-nationala/

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide şi Rigoletto.

Un articol de Andrada Văsii|7 octombrie 2013

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide și Rigoletto.

Astfel, pe lângă titlurile deja intrate în repertoriu, iubitorii de operă şi balet vor avea parte de premiere, invitaţi de marcă, evenimente speciale, concerte şi recitaluri, aniversări ale unor mari cântăreţi şi ale unor compozitori celebri, lansări de carte, întâlniri şi dezbateri, proiecte educaţionale etc.

Răzvan Ioan Dincă, directorul General al Operei Naţionale Bucureşti,  a spus că deschiderea stagiunii este un nou început, dar, în acelaşi timp, o dovadă a perenităţii teatrului liric. „Pregătim noua haină a Operei pe dinăuntru şi pe dinafară. Deşi pentru o  perioadă de timp clădirea teatrului se va afla în reconstrucţie, pe scenă calitatea artistică a multor spectacole va putea fi comparată cu cea din marile teatre din lume.”

Printre artiştii celebri care vor păşi pe scenă în această nouă stagiune se numără regizorul britanic Stephen Barlow, coregraful Johan Kobborg, tenorul Marcello Giordani.

La Sylphide – un spectacol de marcă

În luna decembrie, coregraful Johan Kobborg, prim-solist al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden (Londra), partenerul celebrei balerine de origine română Alina Cojocaru, va pune în scenă baletul „La Sylphide”, pe muzica lui Herman Severin Løvenskiold.

Tot în luna cadourilor, alături de La Sylphide, Opera Naţională Bucureşti va marca semicentenarul Paul Constantinescu şi va readuce pe scenă după mai mulţi ani de pauză opera „Faust” de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu.

La Sylphide

Johan Kobborg va pune în scenă baletul La Sylphide

Marea surpriză a anului 2014 o reprezintă premiera operei „Rigoletto”, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume, şi scenografia lui Yannis Thavoris.

Urmează revenirea în repertoriu a baletului „Femei” în coregrafia lui Gheorghe Iancu, sărbătorirea inaugurării clădirii Operei prin organizarea celei ditâi ediţii a Balului Operei (fragmente din opera „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, primul spectacol prezentat în actuala clădire), premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini, cu participarea tenorului Marcello Giordani (unul dintre soliştii invitaţi frecvent pe scena Metropolitan Opera din New York), şi, în luna iunie, cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”.

Nu sunt uitaţi nici micii spectatori. O altă surpriză alături de La Sylphide este revenirea baletului „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Mihai Babuşka, şi a operei pentru copii „Motanul încălţat” de Cornel Trăilescu, precum şi de numeroase ateliere tematice, cursuri şi alte activităţi interactive special concepute pentru aceştia.

Info:

Biletele vor putea fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Națională București, Oana Radu Turcu, stagiune cu spectacolul La Sylphide

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.