La Vie d’Adele, Palme d’Or-ul 2013, vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-vie-dadele-palme-dor-ul-2013-vine-in-romania/

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor. Regia este semnată Abdellatif Kechiche, iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux.

Produs de Quat’sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La Vie d’Adele este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, și va avea o proiecție specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.

La Vie d’Adele (Blue Is The Warmest Color, în UK şi USA; La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2, în Franţa) a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI. Zilele trecute, La Vie d’Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York.

250.000 de spectatori la lansarea filmului La Vie d’Adele

Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa. Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

Citiți și: VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes

În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d’Or 2013, La Vie d’Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescând în Nisa.

Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic „Le bleu est une couleur chaude” (,,Blue Angel”) al lui Julie Maroh pentru filmul său, regizorul a răspuns că La Vie d’Adele este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. „A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult”, recunoaşte Kechiche. „Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche”.

La Vie d'Adele

Abdellatif Kechiche, prezent la ceremonia de premiere a filmului La Vie d’Adele

După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. „Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm”, îşi aminteşte regizorul.

„Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti”.

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult.

Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

Info:

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto credit: Alberto Pizzoli, La Vie d’Adele 

30
/07
/17

CRONICĂ DE FILM La concurență cu al „Al doilea joc” (2014) al lui Corneliu Porumboiu, „Țara moartă”, noul film al lui Radu Jude, este probabil cel mai radical și anti-spectacular documentar românesc post-2000. O operă cinematografică ambițioasă formal și polemică prin subiect.

28
/07
/17

Editura Nemira ii invită pe cinefili la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times. 

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

27
/07
/17

Festivalul Filmul de Piatră (27 - 30 iulie, Piatra Neamț) a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.