Lămpi, scaune, biciclete, veselă şi alte obiecte „Made in CZ, Found in RO”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lampi-scaune-biciclete-vesela-si-alte-obiecte-made-in-cz-found-in-ro/

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Obiectele expuse sunt variate, atât din punct de vedere al perioadei în care au fost produse, cât şi al designului sau rolului acestora într-o gospodărie.Ce veţi putea vedea în cadrul expoziţiei? Vă vom oferi doar câteva exemple, iar pe restul le veţi descoperi şi admira la faţa locului.

Veioza electrica de masa Elektrosvit a fost produsă în anul 1970 în fabrica Svatobořice. Istoria companiei a început în comuna Svatoborice în 1906, când a fost construită o fabrică pentru producția de mici produse metalice. Apoi, în 1910, producția a început să se concentreze asupra sobelor pe gaz lampant și, mai presus de toate, a lămpilor pe gaz și kerosen, pe care compania a început treptat să le exporte aproape în întreaga lume. La expoziție puteți vedea o lampă de bachelită pentru suprafete plane cu așa-numitul gât de gâscă din metal. În prezent, de exemplu, compania a reconstruit sistemele complete de iluminat ale fabricii chimice românești Azomureș.

Produsele de curăţenie Silicon Polish Trio 3 / Polish Q6, apărute în 1983, au fost produse de Druchema, care a fost fondată în 1951 la Praga și de-a lungul anilor a devenit cea mai mare cooperativă chimică din Cehia și un producător recunoscut de produse cehe de calitate. Este încă una dintre puținele companii care până acum au rămas pe deplin în mâinile proprietarilor cehi.

Uleiul pentru bronzat cu efect repelent produs de fabrica Alpa – Velké Meziříčí vine cu un prospect ataşat pe care scrie următoarele: Pentru vacanţa de vară, zile însorite, şederi lângă iazuri, râuri, cascade, dar şi în pădure, oriunde este frumos şi nu doriţi să vă stricaţi buna dispoziţie, nu doriţi să fiţi înţepaţi de insecte, este de bun augur să folosiţi uleiul de bronzat „378“ cu efect repelent.

Un produs foarte familiar, pe care unii dintre noi încă îl păstrăm este lanterna electrică manuală MY DAY, produsă de Děčín din 1986. În 1911 Paul Schmidt a pus bazele tradiției de a produce lanterne în nordul Boemiei. În 1946, compania a fost naționalizată și a devenit parte din întreprinderea de stat Bateria Slaný și apoi împreună cuîntreprinderea KOH-I-NOOR s-a transformat în Děčín 9. Programul de producție s-a bazat pe producția de lanterne de buzunar. După 1990, compania s-a separat sub numele de Daymoon ca o întreprindere de stat independentă, iar mai târziu ca societate pe acțiuni. Lanterna expusă a fost proiectată în jurul anului 1960.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Foto: Made in CZ, Found in RO – Mihai Trandafir, Raluca Dumitru

 

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.