LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-galei-tanarului-actor-hop-2023/

Ediţia a 26-a a Galei Tânărului Actor HOP, program de tradiţie al UNITER s-a încheiat în seara zilei de 2 septembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Un articol de Petre Ivan|29 august 2023

Direcția artistică a programului fost asigurată de regizorii Alexandru Dabija și Leta Popescu care au ales ca temă PREZENȚA ACTORULUI, urmărind relația dintre actor și mijloacele tehnice și căutând echilibrul dintre specificul teatrului și tehnologie.

Juriul de preselecție – cel care a decis cine sunt cei care merg în etapa finală – a fost format din: George Albert Costea (actor), Alexandru Dabija (regizor), Catinca Drăgănescu (regizoare) și Leta Popescu (regizoare).

Cei 25 de actori selectați pentru competiția de la Alba Iulia (13 artişti la secţiunea Individual şi 5 grupuri) au participat la ateliere de creație și masterclass susținute de artiștii Alexandru Dabija, Leta Popescu, Dragoș Buhagiar și Andrei Cozlac. Întâlnirile au avut loc înaintea concursului, în perioada 26-29 august, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Juriul final al concursului – cel care a analizat prestațiile concurenților și a decis câștigătorii premiilor Galei HOP, ediția 26 – a fost format din: Anca Hanu (actriță), Marcel Iureș (actor), Anna-Maria Popa (actriță, manager), Bobi Pricop (regizor) și Cătălin Ștefănescu (dramaturg, regizor, realizator TV).

Concursul a fost transmis zilnic online în direct pe site și contul de Facebook al Galei HOP.

Prezentatorii Galei HOP 2023 au fost actrița Ioana Bogățan, managerul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și actorul Alexandru Voicu.

Felicitări concurenților HOP 2023! Andrei Marius Barbu, Ama Beschieru, Paul Bondane, Cristina Casian, George Cocoș, Alexandru Condurat, Andrei Cristea, Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Francesca Fülöp, Maria Grosu, Robert Ioan, Oana Jipa, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Răzvan Mîndruță, Ingrid Neacșu, Răzvan Omotă, Sașa Pânzaru, Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Gabriela Porumbacu, Denissa Rogoz, Alexandru Romescu, Denisa Vraja.

Dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în organizarea Galei Tânărului Actor HOP 2023! Echipe artistice și tehnice. Tineri artiști. Parteneri. Tuturor și fiecăruia în parte. Pentru determinare, dedicație, generozitate, răbdare, profesionalism, și bucuria de a lucra împreună.

 

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2023

 

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP

a fost acordat actorilor AMA BESCHIERU și ROBERT IOAN pentru momentul „ANGAJAȚI-MĂ!”, creație colectivă cu inserții din „Pescărușul” de A.P. Cehov.

Premiul a fost anunțat de scenograful Dragoș Buhagiar, președinte UNITER.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă

a fost acordat actriţei SAȘA PÂNZARU.

Premiul a fost anunțat de Dan Mihai Popescu, administrator public al județului Alba, co-producător al evenimentului.

 

Premiul pentru cel mai bun actor

a fost acordat actorului RĂZVAN OMOTĂ.

 

Premiul „CORNEL TODEA” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori

a fost acordat actorilor ANDREI MARIUS BARBU și FRANCESCA FÜLÖP pentru  momentul „TIC TAC TOK”, creație colectivă.

Premiul este susţinut de familia Todea, începând cu ediţia a 16-a.

Premiul a fost anunțat de Eunicia Trif, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român.

 

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU”– Premiul special al juriului

a fost acordat actriței OANA JIPA pentru „Măgarul și catârul” de Esop (proba impusă).

 

PREMIII GĂZDUITE

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală

instituit de actrița Dorina Lazăr, care l-a delegat pe regizorul Bobi Pricop să decidă acest premiu a fost acordat actriței GABRIELA PORUMBACU pentru „ACTOR SPECTATOR”, text propriu cu inserție după „Nuntă însângerată” de Federico García Lorca.

 

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” 

a fost acordat actorului RADU FĂRCANE.

Premiul a fost anunțat de Oana Bucur, director de casting.

 

PREMIILE PUBLICULUI

Cea mai bună actriţă: GABRIELA PORUMBACU – 915 voturi

Cel mai bun actor: ALEXANDRU ROMESCU – 603 voturi

Cea mai bună trupă de actori: EDUARD CRUCIANU, RADU FĂRCANE, TUDOR MANEA, ANDREI MĂRGINEANU, ANDREI PLEȘA, SARA PONGRAC și DENISA VRAJA pentru momentul „UNTITLED”, creație colectivă – 959 voturi

 

GALERIA FOTO / VIDEO GALA HOP 2023

credit foto: ANDREI GÎNDAC – zile de concurscredit foto: FLAVIU DUȘA – zile de atelier

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.