Laureatii Vetrelor folclorice de peste an, reuniti in prima editie a Galei lor, la Baile Felix
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-vetrelor-folclorice-de-peste-an-reuniti-in-prima-editie-a-galei-lor-la-baile-felix/

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’. Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Cele mai bune tarafuri, formaţii populare şi solişti vocali sau instrumentişti afirmaţi în anul 2012 în cele 22 de concursuri numite ,,Vatra folclorică’ vor participa, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului de muzică, dans, obiceiuri şi tradiţii populare Gala ,,Vetre folclorice’.

Potrivit consultantului artistic Miron Blaga, la spectacolul extraordinar, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor la Hotelul ,,Padiş’ din Băile Felix, vor participa interpreţi şi ansambluri care au contribuit la afirmarea, pe scenele judeţului, a festivalului-concurs ,,Vetre folclorice’, precum şi câţiva invitaţi speciali, care vor susţine microrecitaluri.

„Scopul acestor ‘Vetre folclorice’ este de a aduce în prim plan specificul subzonelor folclorice şi de a promova tinerele talente, copiii până la 15 ani şi tinerii cu vârsta între 15-30 de ani. Într-o ‘Vatră folclorică’ se prezintă tradiţii, obiceiuri de muncă, pe anotimpuri, de sărbători, solişti, tarafuri, ansambluri, încercând să promoveze autenticul local”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Miron Blaga.

Specialiştii centrului afirmă că acum este cazul să culegem din teritoriu ultimele relicve, ultimele rămăşiţe ale folclorului etnomuzical şi literar şi coregrafic, mai ales în localităţile, satele de munte, îndepărtate de centrele urbane, deoarece acolo se mai găsesc adevărate oaze de folclor veritabil.

Publicul iubitor de folclor va avea, astfel, posibilitatea de a cunoaşte sau a se reîntâlni cu ansamblurile folclorice ,,Dumbrava’ din Bălnaca, al Căminului Cultural din Şuncuiuş, ,,Nyilo Akac’ (Salcâmi în floare, trad.) din Valea lui Mihai, ,,Muguri şi mlădiţe de tezaur’ din Beiuş, ,,Zestrea Buduresei’ din Budureasa, ,,Ardeleana’ din Tulca, al Căminului Cultural din Borumblaca, ,,Vatra’ din Derna, precum şi cu o serie de tineri solişti vocali şi instrumentişti.

Spectacolul va fi prezentat de maestrul coregraf Florea Crişu, intrarea la spectacol fiind liberă.

Sursa: Agerpres

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.