Leapșa digitală cu actorii Naționalului craiovean
https://www.ziarulmetropolis.ro/leap%c8%99a-digital%c4%83-cu-actorii-na%c8%9bionalului-craiovean/

În vremuri excepţionale se impun măsuri excepţionale. Și nu toate trebuie să fie restrictive, ci dimpotrivă, e nevoie să contrabalansăm. De sâmbătă, 14 martie 2020, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a deschis un spaţiu de joacă virtual în care a adus până acum împreună la joacă peste 45.000 de spectatori şi 13 actori – #teatruncACASAteatru.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2020

Teatru în casă, casă teatru (ori acasa teatru) a venit ca un răspuns instant la starea de incertitudine care s-a instalat brusc în viețile fiecăruia dintre noi, din nevoia de a crea o mișcare ce ar urma să ne țină pe cât mai mulți dintre noi acasă pentru binele nostru, al tuturor.

Și totul într-un mod cât mai plăcut, realizând că este foarte important ca starea de spirit să fie menținută, iar un teatru are menirea aceasta în vremuri tulburi.

Astfel, Naționalul craiovean a început să scoată oamenii la joacă, pe pagina oficială Facebook a instituției, pagină ce a devenit un spațiu de joacă virtual, unde zilnic se petrece acum o leapșa digitală între actorii naționalului și spectatori.

Jocul se desfășoară astfel: la ora la care este programat să înceapă jocul, pe pagina FB a

teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naționalului. Prima persoană care ghicește spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei din ziua respectivă provocarea să spună o replică la alegere (o propoziție, maximum o frază), dar și tonul pe care s-o spună. Prin urmare, când apare următorul video, cu actorul desemnat care rostește într-un fel anume replica / citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul spectator ce comentează primul la acest video, propune astfel la rândul său o replică / actorul / starea și așa mai departe.

În ultimele 3 zile peste 45.000 de oameni au interacționat cu actorii Naționalului craiovean într-un fel sau altul prin intermediul platformei de socializare.

Programul de joacă actual se va dezvolta în mai multe variante și direcții, printre care și un program pentru elevi, iar în anumite zile vom difuza spectacole din repertoriul teatrului. (programul va fi comunicat ulterior).

Până acum spectatorii s-au jucat cu actorii Iulia Colan, Constantin Cicort, Ioana Manciu, Dragoș Măceșanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Corin Druc, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Eugen Titu, Romanița Ionescu, Cătălin Mihai Miculeasa și Tamara Popescu.

Astăzi ies la joacă (de la ora 14:00) Claudiu Bleonț, Alina Mangra și Petronela Zurba. Proiectul online se va realiza în fiecare zi, câtă vreme va fi nevoie de acum încolo:

https://www.facebook.com/tncms.oficial/videos

Oriunde ai fi acasă, te așteptăm la joacă. Online e fain!

28
/10
/14

Un autoportret alb-negru al compozitoarei și fotografei Sabina Ulubeanu, co-director artistic al Festivalului de Arte Noi InnerSound, este expus alături de 50 de lucrări ale unor artiști din toată lumea care activează în spațiul austriac, la una dintre cele mai cunoscute galerii de artă din Viena, West46, în cadrul Bienalei Eyes On. Expoziția este deschisă până la 7 noiembrie.

28
/10
/14

Duminică, 26 octombrie, s-a desfășurat prima seară a Festivalului Național de Teatru la Librăria Humanitas București, în cadrul căreia s-au lansat cărțile: "Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese" de Angelo Mitchievici și "În dialog cu anticii" de Alexandra Ciocârlie.

27
/10
/14

Joi, 30 octombrie, de la ora 20.00, reîncepe seria discuțiilor culturale din Ceainăria ARCUB. În prima ediție a toamnei de Trialoguri la ARCUB, invitată specială este Oana Pellea, una dintre cele mai îndrăgite actrițe contemporane. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu, iar discuţiile vor fi completate de acordurile muzicale ale Alexandrei Ușurelu.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

26
/10
/14

În București în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenția şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara granițelor României. Ce se întâmplă dincolo?

25
/10
/14

Generalul, senatorul, mânuitorul de icoane, tatăl şi mama vitregă a „Generaţiei de Aur”, Anghel Iordănescu face cărţile convocărilor pentru meciul cu Irlanda de Nord. Citită în cheia care trebuie, informaţia este că în proporţie de 99,9 % (adică un 6,66 întors) acesta este noul manager, director tehnic sau antrenor sub acoperire al echipei naţionale,urmând să fie ajutat de un „copil” al său.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen.