„Lecția” și nostalgia după anii de școală
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-si-nostalgia-dupa-anii-de-scoala/

Premiera producţiei „Lecţia”, în coregrafia lui Arcadie Rusu, va avea loc pe 26 şi 27 aprilie în Studioul de Dans Háromszék, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. Noul spectacol transpune amintirile anilor şcolari într-un nou limbaj de dans inedit.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

După spectacolul de succes “Are we human or are we dancers?“, realizat în coregrafia Ioanei Marchidan, trupa colaborează cu un alt creator tânăr din București. Arcadie Rusu, coregraf și artist independent, este fondatorul Centrului Independent Coregrafic Linotip și o prezență importantă pe scena independentă de dans contemporan din România.

„Spectacolul Lecția schițează momente din anii școlari: situațiile amuzante, cele stresante, amintirile frumoase şi cele care ne-au tulburat… profesorii care ne-au inspirat și cei care ne-au inhibat. Un amalgam de emoții și întâmplări. Vă invit să vă îmbrăcați uniforma și să participați la o meditație (însă nu pentru BAC) în care să vă lăsați purtați în Universul Școlii, retrăind atmosfera. Să vă amintiți scârțâitul cretei pe tablă și emoția de a fi ridicat în picioare să spuneți lecția, să-l salutați pe colegul timid din ultima bancă care vă dăruiește o floare, să vă pregătiți pentru ora de sport când spiritul de echipă este la cote maxime, iar apoi să vă luați halatul de chimie pentru un experiment”, afirmă echipa de creație: Arcadie Rusu coregraf, Alexandru Suciu compozitor și Yasmin Asan designer costume și afiș.

După premieră, Studio M pleacă la București,  unde va prezenta noua producție pe 30 aprilie și spectacolul “Are we human or are we dancers?“ pe 1 mai, la Centrul Linotip.

Premiera spectacolului „Lecția” va avea loc în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, pe 26 și 27 aprilie în Studioul de Dans Háromszék, de la ora 19.00.

Biletele sunt disponibile pe www.biletmaster.ro și la Biroul de Organizare. Realizarea spectacolului și a reprezentațiilor din București este cofinanțat de Fondul Bethlen Gábor.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.