„Lecția” și nostalgia după anii de școală
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-si-nostalgia-dupa-anii-de-scoala/

Premiera producţiei „Lecţia”, în coregrafia lui Arcadie Rusu, va avea loc pe 26 şi 27 aprilie în Studioul de Dans Háromszék, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. Noul spectacol transpune amintirile anilor şcolari într-un nou limbaj de dans inedit.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

După spectacolul de succes “Are we human or are we dancers?“, realizat în coregrafia Ioanei Marchidan, trupa colaborează cu un alt creator tânăr din București. Arcadie Rusu, coregraf și artist independent, este fondatorul Centrului Independent Coregrafic Linotip și o prezență importantă pe scena independentă de dans contemporan din România.

„Spectacolul Lecția schițează momente din anii școlari: situațiile amuzante, cele stresante, amintirile frumoase şi cele care ne-au tulburat… profesorii care ne-au inspirat și cei care ne-au inhibat. Un amalgam de emoții și întâmplări. Vă invit să vă îmbrăcați uniforma și să participați la o meditație (însă nu pentru BAC) în care să vă lăsați purtați în Universul Școlii, retrăind atmosfera. Să vă amintiți scârțâitul cretei pe tablă și emoția de a fi ridicat în picioare să spuneți lecția, să-l salutați pe colegul timid din ultima bancă care vă dăruiește o floare, să vă pregătiți pentru ora de sport când spiritul de echipă este la cote maxime, iar apoi să vă luați halatul de chimie pentru un experiment”, afirmă echipa de creație: Arcadie Rusu coregraf, Alexandru Suciu compozitor și Yasmin Asan designer costume și afiș.

După premieră, Studio M pleacă la București,  unde va prezenta noua producție pe 30 aprilie și spectacolul “Are we human or are we dancers?“ pe 1 mai, la Centrul Linotip.

Premiera spectacolului „Lecția” va avea loc în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, pe 26 și 27 aprilie în Studioul de Dans Háromszék, de la ora 19.00.

Biletele sunt disponibile pe www.biletmaster.ro și la Biroul de Organizare. Realizarea spectacolului și a reprezentațiilor din București este cofinanțat de Fondul Bethlen Gábor.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.