„Lecții despre iubire și creier”, și despre prospețimea teatrului tânăr
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectii-despre-iubire-si-creier-si-despre-prospetimea-teatrului-tanar/

Dintotdeauna, scena Teatrului Metropolis a fost primitoare pentru mulţi actori şi regizori tineri, la început de drum sau chiar şi mai tineri (încă studenţi). Nu de puţine ori, spectacolele lor se dovedesc experienţe care vibrează în public mult după ieşirea din sală.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 iulie 2022

În seria spectacolelor realizate în colaborare cu UNATC se înscrie și „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore, realizat de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, secția de actorie, anul III, clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore.

Spectacolele cu studenți la teatru și regie sunt o experiență interesantă și chiar necesară, atât pentru public cât și pentru lumea teatrului. Asta pentru că sunt de regulă un mix pitoresc și surprinzător de începuturi de spectacol uneori poate mai în viteza întâi – dar apoi, de multe ori, fără să-ți dai seama când și cum, te trezești (sur)prins în mijlocul unui flux de energie care te face să uiți că e un spectacol cu „începători” în ale teatrului. Acești actori proaspeți, care „mănâncă teatru pe pâine” și sunt pe scenă pentru că chiar acolo doresc să fie, au poate unele stângăcii, nu sunt mereu maeștri ai vocii și pașilor lor pe scenă, dar aduc în spectacol o vibrație care cucerește. Iar când prind viteză, se contopesc cu scena și cuceresc textul, creează o experiență scenică realmente frumoasă.

Alina Grigore este regizoare de teatru și mai nou și de film (pelicula ei „Crai Nou” a câștigat în 2021 trofeul Festivalului Internațional de Film din San Sebastian), dar și actriță („Aurora” în regia lui Cristi Puiu și „Ilegitim” în regia lui Sasha Anghelescu, printre altele). Este pasionată de analiza procesului scenic și a inter-relațiilor dintre personaje, iar acest lucru se vede plenar în modul în care se construiesc, desfac și se țes din nou relațiile dintre personajele din „Lecții despre iubire și creier”.

Spetacolul are la bază un text plin de interacțiuni complexe între personaje care nu au tihnă, cu dezvăluiri surprinzătoare și nu puține introspecții cu bătaie lungă. O întâlnire de familie și de prieteni la o casă de vacanță, bună dispoziție, mâncare, băutură, povești, cupluri mai mult sau mai puțin funcționale. Și, ca în viață (doar că mai intens și mai concentrat, doar e pe scenă) tumultul interior al personajelor năvălește pe scenă când nici nu te aștepți. Trădări neiertate și încă sângerânde, iubiri pasionale, relații recompuse din cioburi, relații de fațadă. În mijlocul lor, dinamica inițial (sau mai degrabă aparent?..) plină de ură și resentimente reciproce dintre un tată și fiica sa. Se resping violent, își reproșează lucruri grele, în vreme ce prietenii încearcă să medieze dar sunt prinși ei înșiși în propriile lucruri nerezolvate – iar dinamica grupului devine rapid o tornadă. Asta până când gesturi mici, momente delicate jucate frumos, viu, creează o breșă în „ura” dintre tată și fiică prin care se strecoară un cutremurător „iartă-mă…..”.

Și astfel, încă și mai vizibil ca în viața de dincolo de scenă, personajele din „Lecții despre iubire și creier” se pierd și se regăsesc, mai mult sau mai puțin, își vindecă și își iartă reciproc rănile – sau, uneori, le adâncesc iremediabil -, și viața merge mai departe la fel, dar totuși cu totul altfel. Iar publicul iese de la acest spectacol cu cel puțin un zâmbet și sufletul ceva mai cald.

Vă recomand acest spectacol ca o gură de aer proaspăt de teatru și de viață. Aer poate la început neobișnuit, straniu de respirat, dar care vă poate arăta o față mai rară dar prețioasă a scenei: teatrul făcut de oameni absolut îndrăgostiți de el.

*

„𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

18
/08
/22

Era anul 1998, la Costinești, când regizorul Cornel Todea, inițiatorul programului, definea Gala Tânărului Actor HOP ca „teritoriul oferit paradoxului de a te putea afirma pe tine prin și alături de ceilalți”, ca „teritoriul oferit îndrăznelii de a fi tu însuți”, „curajului de a experimenta”.