Leopoldina Bălănuţă, la “Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopoldina-balanuta-la-duminica-filmului-romanesc/

Cinefilii o vor putea urmări pe Leopoldina Bălănuţă, astăzi, în Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2014

Duminică, 11 mai, TVR 2 a pregătit telespectatorilor două filme artistice reprezentative pentru marea actriţă Leopoldina Bălănuţă. Este vorba de Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Aşadar, astăzi, de la ora 14.10,

este programată o producţie de referinţă în cinematografia românească. Este vorba de Nunta de piatră – realizată în 1973, în regia a doi debutanţi la acea vreme: Dan Piţa şi Mircea Veroiu.

Drama are la bază două mediu-metraje, ecranizări ale nuvelelor lui Ion Agârbiceanu „Fefeleaga” şi „La o nuntă”. Nunta de piatră reprezintă, astfel, un întreg nu doar prin temă – universul rural tradiţional – ci şi prin mijloacele stilistice folosite remarcabil de cei doi regizori.

Filmul, care are o distribuţie de excepţie – Leopoldina Bălănuţă, Mircea Diaconu şi Radu Boruzescu, a primit o diplomă specială la Festivalul de Film de la Cannes în 1972.

De la ora 20.10,

intră în emisie drama Dincolo de pod, ecranizarea romanului „Mara” de Ioan Slavici, realizată în 1976, în regia lui Mircea Veroiu. Din distribuţie fac parte: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae, Mircea Albulescu.

Este povestea unei femei din Ardeal, de la mijlocul secolului XIX, precupeaţă văduvă, care îşi creşte cei doi copii cu grijă şi chibzuinţă, plănuindu-le deja viitorul.

Dezamăgită că fiica ei, Persida, pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se îndrăgosteşte şi se mărită cu sasul Hans Huber, Mara va descoperi că lumea ei, pe care credea că o controlează, se schimbă în feluri nebănuite.

Foto cu Leopoldina Bălănuţă – Cinemagia

24
/09
/13

CRONICĂ DE FILM Pornit de la un scenariu original de Corneliu Porumboiu, pe care cineastul Igor Cobileanski l-a rescris şi adaptat contextului din Republica Moldova, „La limita de jos a cerului“ este un film revigorant, realizat în cea mai pură tradiţie neorealistă.

24
/09
/13

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Regizorul avusese o boală la plămâni.

23
/09
/13

Les Films de Cannes a Bucarest a pus în vânzare primele bilete. Grație cererii din anii trecuți și interesului stârnit deja de ediția de anul acesta, care adună cele mai provocatoare titluri din selecția Festivalului de la Cannes, o a treia sală a fost inclusă în program. Astfel, pe lângă cinematografele Studio și Elvira Popescu, vor […]

18
/09
/13

CRONICĂ DE FILM „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“ duce la un nou nivel stilistica minimalistă şi tentativa de conceptualizare a realităţii pe care Corneliu Porumboiu le-a început în „A fost sau n-a fost?“ (2006) şi pe care le-a continuat în „Poliţist, adjectiv” (2009).