Leopoldina Bălănuţă, la “Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopoldina-balanuta-la-duminica-filmului-romanesc/

Cinefilii o vor putea urmări pe Leopoldina Bălănuţă, astăzi, în Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2014

Duminică, 11 mai, TVR 2 a pregătit telespectatorilor două filme artistice reprezentative pentru marea actriţă Leopoldina Bălănuţă. Este vorba de Nunta de piatră (de la ora 14.10) şi Dincolo de pod (de la ora 20.10).

Aşadar, astăzi, de la ora 14.10,

este programată o producţie de referinţă în cinematografia românească. Este vorba de Nunta de piatră – realizată în 1973, în regia a doi debutanţi la acea vreme: Dan Piţa şi Mircea Veroiu.

Drama are la bază două mediu-metraje, ecranizări ale nuvelelor lui Ion Agârbiceanu „Fefeleaga” şi „La o nuntă”. Nunta de piatră reprezintă, astfel, un întreg nu doar prin temă – universul rural tradiţional – ci şi prin mijloacele stilistice folosite remarcabil de cei doi regizori.

Filmul, care are o distribuţie de excepţie – Leopoldina Bălănuţă, Mircea Diaconu şi Radu Boruzescu, a primit o diplomă specială la Festivalul de Film de la Cannes în 1972.

De la ora 20.10,

intră în emisie drama Dincolo de pod, ecranizarea romanului „Mara” de Ioan Slavici, realizată în 1976, în regia lui Mircea Veroiu. Din distribuţie fac parte: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae, Mircea Albulescu.

Este povestea unei femei din Ardeal, de la mijlocul secolului XIX, precupeaţă văduvă, care îşi creşte cei doi copii cu grijă şi chibzuinţă, plănuindu-le deja viitorul.

Dezamăgită că fiica ei, Persida, pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se îndrăgosteşte şi se mărită cu sasul Hans Huber, Mara va descoperi că lumea ei, pe care credea că o controlează, se schimbă în feluri nebănuite.

Foto cu Leopoldina Bălănuţă – Cinemagia

16
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Cercul de foc“ („Pacific Rim“) este un buldozer cinematografic în care dialogurile, personajele şi relaţiile între ele par să fie simple accesorii menite a oferi pauze de respiraţie între desfăşurarea tehnologiei 3D.