Les Films de Cannes a Bucarest. Ziua de Aur și filme de Caranfil, Jude & Adrian Sitaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-bucarest-ziua-de-aur-si-filme-de-caranfil-jude-adrian-sitaru/

Ziua de Aur, un maraton unic cu filmele care au câştigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur şi Ursul de Aur, precum şi premierele unor filme româneşti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski, vor fi prezentate între 14 şi 23 octombrie la Les Films de Cannes a Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2016

Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri internaționale vor putea fi văzute, în cadrul unui maraton, la Ziua de Aur, pe 15 octombrie, la Cinema Pro.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, urmat de „Fire at Sea”, regia de Gianfranco Rosi, documentar distins cu Ursul de Aur la Berlin, și de „I Daniel Blake”, film laureat cu Palme d’Or, proiectat în premieră în România.

Potrivit organizatorilor, încasările obține din biletele pentru pelicula „I Daniel Blake” vor fi donate campaniei „Auzul e un dar, nu-l ignora!”, o inițiativă a Televiziunii Române și a Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România și cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică, prin care maternitățile din România vor fi dotate cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediția de anul acesta a Les Films de Cannes a Bucarest, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor.

Comedia lui Nae Caranfil „6,9 pe scara Richter” va rula vineri, 21 octombrie, de la 21,00, în prezența regizorului. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe.

Cu o lună înaintea premierei oficiale va fi prezentat și „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno.

Cinefilii au ocazia să vadă primii și „Fixeur”, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF.

În avanpremieră va rula și „Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, precum și „Anișoara”, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida), care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest Munchen.

Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră — cu intrare liberă — „Doar o răsuflare”, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo în această vară.

Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări „Două lozuri” (r. Paul Negoescu), dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: „Sieranevada” (r. Cristi Puiu), „Câini” (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii — FIPRESCI în Un Certain Regard, și „Bacalaureat” (r. Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia „Toni Erdmann”, în prezența regizoarei Maren Ade.

Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00.

Totodată, criticii de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur) și Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuți critici polonezi, vor introduce și modera discuții cu invitații festivalului.

La București vor sosi și regizorul francez Alain Guiraudie, cu „Rester Vertical”, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu „Beyond the Mountains and Hills”, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, a câștigat Premiul Un Certain Regard și este propunerea Finlandei la Oscar, și Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique pentru „Album”.

Filmele vor putea fi văzute la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR.

La ediția din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest, pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest, Ziua de Aur – filmedefestival.ro

23
/12
/19

HISTORY® difuzează, în premieră, începând de astăzi, o mini-serie documentară, la 30 de ani de la Revoluția postdecembristă, care aduce în prim-plan mărturiile a șase participanți la evenimentele din 1989, din orașele București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât și pe canalul HISTORY România, din 23 decembrie.

20
/12
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai recent documentar de montaj cu imagini de arhivă, un gen în care e probabil cel mai bun cineast din lume, Serghei Loznița ne arată ritualul sinistru de grandios al înmormântării lui Stalin, în martie 1953.

19
/12
/19

Eden, povestea neobișnuită a unei tinere nevoite să trăiască în izolare totală, semnată de regizoarea maghiară Ágnes Kocsis, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (22 ianuarie – 2 februarie 2020), în competiția Big Screen.

16
/12
/19

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 14, care va avea loc în luna martie. Data limită a înscrierii: 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunțate în luna februarie.

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.