Les Triplettes de Belleville, la Filmul de artă, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-triplettes-de-belleville-la-filmul-de-arta-pe-tvr-2/

În această noapte, de la ora 23.50, Filmul de artă de la TVR 2 vă aduce animaţia nominalizată la Oscar în 2004, LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE / Tripletele din Belleville, un film în regia lui Sylvain Chomet, care s-a bucurat de enorm succes, atât la public, cât la criticii de specialitate.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2014

Când nepotul ei Champion, ciclist de performanţă, este răpit în timpul Turului Franţei, laolaltă cu alţi doi concurenţi, bătrâna doamnă Souza porneşte într-o incredibilă misiune de salvare. Cele care-i sar în ajutor, devenindu-i tovarăşe de aventuri, sunt tripletele din Belleville – o trupă de soliste de jazz de pe vremea lui Fred Astaire!

Tripletele din Belleville

Regia: Sylvain Chomet

Voci: Beatrice Bonifassi, Lina Boudreau

Filmul a primit:

– 2 nominalizări la Oscar 2004 – pentru cel mai bun film de animaţie, cea mai bună muzică

– Premiul Cesar 2004 pentru cea mai bună muzică

– Premiul Lumiere 2004 pentru cel mai bun film


Foto: Les Triplettes de Belleville – cinemagia

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.