Les Triplettes de Belleville, la Filmul de artă, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-triplettes-de-belleville-la-filmul-de-arta-pe-tvr-2/

În această noapte, de la ora 23.50, Filmul de artă de la TVR 2 vă aduce animaţia nominalizată la Oscar în 2004, LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE / Tripletele din Belleville, un film în regia lui Sylvain Chomet, care s-a bucurat de enorm succes, atât la public, cât la criticii de specialitate.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2014

Când nepotul ei Champion, ciclist de performanţă, este răpit în timpul Turului Franţei, laolaltă cu alţi doi concurenţi, bătrâna doamnă Souza porneşte într-o incredibilă misiune de salvare. Cele care-i sar în ajutor, devenindu-i tovarăşe de aventuri, sunt tripletele din Belleville – o trupă de soliste de jazz de pe vremea lui Fred Astaire!

Tripletele din Belleville

Regia: Sylvain Chomet

Voci: Beatrice Bonifassi, Lina Boudreau

Filmul a primit:

– 2 nominalizări la Oscar 2004 – pentru cel mai bun film de animaţie, cea mai bună muzică

– Premiul Cesar 2004 pentru cea mai bună muzică

– Premiul Lumiere 2004 pentru cel mai bun film


Foto: Les Triplettes de Belleville – cinemagia

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.