Leviathan-ul lui Andrei Zviaghințev, din 13 martie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/leviathan-ul-lui-andrei-zviaghintev-din-13-martie-in-cinematografe/

Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev, unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an, premiat cu Globul de Aur şi nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, intră din 13 martie în cinematografele din România, distribuit de Voodoo Films.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2015

Intrat în cursa pentru o statuetă Oscar și distins cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Leviathan a stârnit admirație printre critici și controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film „anti-rusesc”.

În cinematografele rusești nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public. Totodată, Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecția filmelor ce „defăimează cultura națională”. Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat și ea, prin purtătorul ei de cuvânt, citat de AFP.

„E evident că e gândit special ca să servească audiența din Vest, sau mai degrabă elita din Vest, din moment ce reia deliberat mituri populare despre Rusia”, a spus arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, recunoscând că nu a văzut filmul.

Leviathan a fost descris drept „capodoperă” de „The Guardian” și de alte mari publicații ale lumii, iar recunoașterea lui a început la Festivalul de la Cannes, anul trecut, când a câștigat Premiul pentru scenariu.

Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Despre Andrei Zviaghințev

Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011.

Nancy Condee, autoarea cărţii „The Imperial Trace: Recent Russian Cinema” şi specialistă în politicile culturale ruseşti şi sovietice la Universitatea din Pittsburgh, îl descrie pe Andrei Zviaghinţev ca fiind un regizor „foarte activ şi preocupat de problemele spirituale într-un cadru biblic, alegoric. Este în mod evident un credincios adevărat, dar nu în sensul instituţional”, iar filmele sale sunt pline de „săgeţi îndreptate către cer, care te ridică sus, departe de  realitatea decăzută”.

Foto: Leviathan – Voodoo Films

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.