Lia Manţoc, la Nocturnele TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-mantoc-la-nocturnele-tvr-1/

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri” – Lia Manţoc. Echipa emisiunii Nocturne are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care, de obicei, nu dă interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia Nocturne a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară. Scenografa Lia Manţoc este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne. Ediţia poate fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Povestea ei de viaţă începe simplu, complet diferit de ceea ce avea să urmeze în viaţa ei. O tânără din Caracal pleacă spre Bucureşti, pentru a da admiterea la Institutul Nicolae Grigorescu. Avea cu ea doar talentul la desen, moştenit de la mama, şi nicio idee despre ce înseamnă scenografia.

Lia Manţoc

Lia Manţoc

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri”, îşi face artista portretul în câteva cuvinte.

Întreaga viaţă a Liei Manţoc a stat sub semnul întâmplării. Ceea ce s-a dovedit un lucru excepţional pentru ea a fost să treacă în plan secund greutăţile, frigul şi neajunsurile unei epoci în care doar creaţia putea umple astfel de goluri: „Tot timpul căutam. Pentru că nu era nimic. Am făcut costume chiar şi din perdele vopsite”, spune scenografa.

De-a lungul timpului, Lia Manţoc a provocat, a intuit şi a visat alături de mari regizori: Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Andrei Lia ManţocŞerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi mulţi alţii.

Lia Manţoc nu este un invitat comod. Ca amfitrion, trebuie să ştii mai multe lucruri decât îşi poate aminti ea. Pentru că ea, Lia, a uitat de trecut uitându-se la viitor. În plus, modestia caracteristică marilor valori o va înfrâna mereu să vorbească despre propria persoană. – Marina Constantinescu

Întâlnirea dintre Marina Constantinescu şi Lia Manţoc are loc în Nocturne, pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ediţia poate fi revăzută tot la TVR 1 marţi, 21 iunie, de la 17.00.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

Foto: Lia Manţoc, Nocturne –  facebook.com/NocturneTVR.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

10
/11
/15

Prima ediție a Festivalului Love is in the ART va avea loc, între 13 și 15 noiembrie, în mai multe spații din București, tema pricipală a evenimentului fiind o celebrare a modului în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale artei. Evenimentul va aduce în fața publicului, timp de 3 zile, piese de teatru, spectacole de dans contemporan, expoziții foto, proiecții de film și concerte.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

"Omul pernă"- o comedie neagră cu accente de thriller noir - are premiera pe 12, 13 și 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din București. Este un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanțat de ArCuB prin programul cultural "Ești Bucuresti" 2015.