Liceenii iau cu asalt Cinema-Edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/liceenii-iau-cu-asalt-cinema-edu/

 Cinema-Edu a pus trei filme în valiză şi în curând porneşte prin ţară. În lunile mai şi iunie, educaţia cinematografică devine materie de studiu pentru elevii din cinci oraşe: Ploieşti( 19-20 mai, Club Cinema Twins), Craiova(21-22 mai, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman), Mediaş( 26-27 mai, Cinema Mediensis), Târgu Mureş(28-29 mai, Cinema Arta) şi Roman(3-4 iunie, Colegiul Naţional Roman-Vodă).

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2015

Elevii de liceu părăsesc orele de curs pentru evenimentele Cinema-Edu, unde au ocazia de a vedea trei filme de artă multipremiate și de a dezbate împreună cu invitați lumea filmului, teme ca maturizarea și formarea identității personale, urmele lăsate de războaie, prietenia și familia din trei perspective diferite. De asemenea, ei își vor însuși o serie de elemente de gramatica filmului.

Primul film, Bekas (r. Karzan Kader) ne arată aventura a doi frați kurzi ce trăiesc în Irakul anilor ’90 și care, după ce văd o parte din Superman la cinematograful din oraș, pleacă într-o călătorie ce are ca destinație finală America. Cinema-edu aduce în premieră Phoenix, (r. Christian Petzold), un film a cărui acțiune se desfășoară în 1945. Nelly, este o supravieţuitoare a Holocaustului care se întoarce din propria „cenuşă” în oraşul natal, Berlin, precum pasărea mitologică, Phoenix.

După ce un doctor i-a refăcut chipul complet desfigurat, ea îl caută pe Johnny, soţul ei, despre care nu mai are nicio veste. Din caravană mai face parte și Ida(r. Pawel Pawlikowski), pelicula câștigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, care ne prezintă călătoria transformatoare a Annei, o tânără orfană ce urmează să depună jurământul la mănăstirea unde crescut, dar care trebuie să petreacă o săptămămână cu singura ei rudă în viață, prima ei săptămână petrecută în afara mănăstirii.

Cinema-Edu dorește să ofere o alternativă la educația formală, să stârnească interesul tinerilor pentru filmul de artă european și să pună bazele educației lor audiovizuale, pentru a putea să filtreze informația la care au acces nelimitat. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic .

De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucuresti și din țară, iar în lunile mai și iunie, cu sprijinul Romgaz și al Centrului Național al Cinematografiei, va continua proiectul în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș și Roman. Elevii și profesorii vor putea accesa și ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a putea dezvolta și continua discuțiile și în afara sălii de cinema.

INFO

Pentru mai multe detalii si programări la proiecții, profesorii din liceele aflate în cele cinci orașe sunt rugați să scrie pe adresa [email protected].

Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro.

07
/09
/18

O producţie New Line Cinema, ,,Călugăriţa: Misterul de la mânăstire" explorează încă un colţ întunecat al universului ,,The Conjuring", ale cărui filme au doborât recorduri şi au înspăimântat publicul din toată lumea. De vineri, 7 septembrie, locaţii cheie din România vor putea fi descoperite direct pe marile ecrane, în ,,Călugăriţa: Misterul de la mânăstire".

07
/09
/18

Întrebat care ar trebui să fie epitaful său, Burt Reynolds a răspuns: "A avut o viaţă dată naibii şi a făcut tot ce-a putut - chiar tot ce-a putut - ca să nu supere pe nimeni". Celebrul actor a murit, joi dimineața, la vârsta de 82 de ani în urma unui atac de cord.  Burt Reynolds se luptase cu probleme de sănătate în ultimii ani.

04
/09
/18

„Insuficiența lui respiratorie se agravase…. Așa scriau ziarele în primele zile ale toamnei lui ’98. (...) Și-a încheiat socotelile de tânăr și tânăr a rămas, asemeni mamei, care plecase la fel de tânără, pe vremea studenției lui. (...) Anul 1998 a adus multă tristețe în lumea teatrului. Plecase Dumitru Furdui în aprilie, apoi în august, Coca Andronescu, iar în toamnă, doi dintre colegii de la Teatrul Mic, Leopoldina Bălănuță și Ion Marinescu.", nota, ieri, pe pagina sa de facebook, scriitoarea Annie Muscă, în ziua în care s-au împlinit 20 de ani de la moartea actorului Dinu Manolache. 

04
/09
/18

Festivalul de film documentar fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3-7 octombrie cu o selecție variată și efervescentă de filme documentare premiate în marile festivaluri internaționale. Tema celei de-a cincea ediții este Trup/Suflet, iar selecția din acest an prilejuiește o explorare temerară a naturii caleidoscopice a erosului uman și a cotloanelor ambigue ale intimității.

04
/09
/18

56 de filme vor participa în cele 5 secţiuni competiţionale ale Festivalului Internaţional Astra Film, eveniment programat pentru perioada 15-21 octombrie. 11 documentare vor avea premiera mondială la Festival.

03
/09
/18

Cea de-a 9-a ediție a festivalului dedicat filmului și artei culinare balcanice, Divan Film Festival s-a încheiat sâmbătă. Timp de nouă zile, de pe 24 august până pe 1 septembrie, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenți în Craiova și Port Cultural Cetate au participat la proiecții și întâlniri cu cineaști din spațiul balcanic, concerte și demonstrații culinare de excepție.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

31
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Ales anul trecut cel mai bun film al secţiunii Un Certain Regard de la Cannes, "Un om integru", scris şi regizat de iranianul Mohammad Rasoulof, denunţă corupţia şi nedreptăţile din Iran, motiv pentru care a şi fost interzis în această ţară. Acum rulează şi în cinematografele din România.

30
/08
/18

„Midnight Specials”, o selecție de filme românești de arhivă, și „A Museum (Theatre)”, expoziție participativă creată de regizoarea Clyde Chabot și compania „La Communauté Inavouable”, fac parte din programul celei de-a patra ediții a Bucharest International Dance Film Festival, care va avea loc între 6 și 9 septembrie.

30
/08
/18

Retrospectiva celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 31 august, la Cinema Muzeul Țăranului și continuă în weekend-ul 1-2 septembrie la Sala ARCUB.

28
/08
/18

CRONICĂ DE FILM După „Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) și „Box” (2015), regizorul Florin Șerban revine cu „Dragoste 1. Câine”, o nouă poveste atipică de iubire – întâlnirea în pustietate între un bărbat singur, retras într-o cabană din pădure, și o femeie de la oraș care a fost aproape de moarte.