Lichtbende, în premieră în România: teatru, artă vizuală şi muzică live
https://www.ziarulmetropolis.ro/lichtbende-in-premiera-in-romania-teatru-arta-vizuala-si-muzica-live/

Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susţinute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiştilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 – 21 mai, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

Spectacolele companiei Lichtbende îmbină artele vizuale, teatrul şi muzica şi introduc publicul în secretele primei vârste a cinematografiei printr-o serie de dispozitive şi instrumente de epocă, precum lanterna magică, gramofonul sau flaşneta, care sunt reînviate pentru a crea o atmosferă aproape hipnotică.

Jocurile de lumini şi umbre sunt surprinzătoare pentru spectatorii din întreaga lume, care se lăsă rapid atraşi într-o lume de poveste.

Un tren ce se mişcă încet, pe fundalul sunetului unui ceainic pus pe foc, acompaniat de saxofon, tobe şi flaut, imagini dinamice create cu ajutorul lanternei magice şi câteva personaje animate de mecanisme moderne – toate acesta evidenţiază depăşirea convenţiilor artistice şi trecerea către nivelul improvizaţiei.

Grupul Lichtbende este format din artiştii Marie Raemakers, Rob Logister şi muzicianul Alex Simu. Cei trei au un vast palmares în domeniul jocului tradiţional de umbre, care permite publicului să exploreze, să experimenteze şi chiar să devină el însuşi producător de cultură.

Când?

Spectacolul este, totodată, şi o formă de educaţie pentru copii. Trupa Lichtbende şi-a câştigat notorietatea în şcolile olandeze prin workshop-urile interactive în cadrul cărora îşi evidenţiază vocaţia în transmiterea pasiunii pentru artă. Duminică, 18 mai, cei trei artişti vor organiza un astfel workshop şi la Sala ARCUB, unde îi vor învăţa pe cei prezenţi cum să creeze artă din materiale reciclabile.

În serile de 19, 20 și 21 mai, de la ora 20.00, grupul de artiști Lichtbende va susține trei spectacole diferite, programate astfel:

luni, 19 mai – POUFF
marți, 20 mai – KLIKKLAK
miercuri, 21 mai – TUTU

Producţiile trupei Lichtbende sunt privite de criticii de artă ca sursă a unui fenomen cultural: „Figurile se mişcă şi acţionează într-un spaţiu de câţiva milimetri. Acolo, înăuntrul acelui filigran delicat, lumina îl face să crească pe suprafaţa cortinei pe adevăratul protagonist al poveştii – pe copilul care trăieşte încă în fiecare dintre noi. Surprinzător, acesta descoperă o cutie de pantofi care, pe vremuri, era jucăria lui preferată.” – (Revista Malaga Hoy, 2013)

Premiera Lichtbende la Sala ARCUB succede trei evenimente muzicale desfăşurate în cadrul seriei aniversare ARCUB 18 ani, respectiv concertul Impressions from Pangaea, susţinut de Teodora Enache alături de artiştii de talie internaţională, Lars Danielsson şi Xavier Desandre Navarre, Bach în ShowBiz, recitalul lui Zoli Toth, şi PianO ConcertO, moment muzical susţinut de Cartsen Dahl. De asemenea, în perioada 13 -15 mai, iubitorii de artă fotografică au putut admira expoziţia Silent Places, semnată de Oleg Mutu.

Biletele pentru spectacolele din zilele de 19, 20 și 21 mai pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţul unui bilet este de 35 de lei. Accesul la workshop-ul programat duminică, 18 mai, de la ora 20.00 este gratuit.

Foto cu Lichtbende – ARCUB

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

19
/10
/17

Actrița Olga Tudorache, angajată a Teatrului Mic până în anul 1978, a plecat dintre noi în în cursul nopții de marți spre miercuri (17 spre 18 octombrie), în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București - anunță un comunicat al Teatrului Mic din București, care oferă și detaliile funeraliilor actriței Olga Tudorache:

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.