„Liliom”, o poveste de dragoste ca un salt în gol fără plasă de siguranță
https://www.ziarulmetropolis.ro/liliom-o-poveste-de-dragoste-ca-un-salt-in-gol-fara-plasa-de-siguranta/

O poveste de dragoste aspră, amară, plină de poezia firească şi azi aproape de neînţeles a unei lumi dispărute…

Un articol de Monica Andronescu|2 noiembrie 2021

„Liliom” a lui Molnar Ferencz, în cei o sută de ani pe care i-a străbătut de la momentul când a fost scrisă, i-a tentat pe mulți dintre creatorii celebri ai ultimului secol, a fost pus în scenă în toată lumea, a fost transformat în musical și ecranizat, a devenit subiect pentru un balet celebru. „Liliom” a cunoscut opt ecranizări americane şi montări celebre semnate de Max Reinhardt, Fritz Lang sau Michael Thalheimer…

Victor Ioan Frunză pune în scenă acum, pentru a treia oară, de data asta la Centrul Cultural Lumina, piesa lui Molnar Ferencz, un clasic al dramaturgiei maghiare. Au trecut mai bine de zece ani de când a montat-o la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc, în limba maghiară, și încă vreo șapte de când a pus-o în scenă la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Se întoarce acum la acest superb text, în mod straniu pe cât de anacronic în lumea corectitudinii politice, pe atât de potrivit, pentru că vorbește despre misterul iubirii într-un fel pe care noi, azi – generația cea mai lipsită de „anticorpi” pentru suferință, generația care trăiește aseptic, robotizat și încuie cu lacăte orice sentiment autentic – aproape că nu mai știm să-l decodăm. Pentru că azi, noi iubim cu psihologul la ușă…

Povestea din „Liliom! Viața și moartea unui vagabond” e povestea unui om care iubește aspru, aproape cu ură pe propriile sentimente, aproape speriat de propria „slăbiciune”, un om care nu știe să spună nici „te iubesc”, nici „îmi pare rău”, dar care moare cu inocența, visând doar la o viață mai frumoasă pentru cea căreia nu știe să-i spună „te iubesc”. Acțiunea este plasată la începutul secolului XX, într-un cartier periferic al oraşului Budapesta şi, apoi, pe Lumea Cealaltă…

În Pavilionul C3 de la Romexpo, Adriana Grand a creat o lume stranie, ca din bucăți de puzzle care așteaptă să fie îmbinate, pentru a recompune o imagine, un decor clasic deconstruit, spart în bucăți, extrem de modern, cu un impact foarte puternic… un atelier de fotografie de la început de secol 20 și un aparat prin fața căruia trece fiecare personaj și rămâne acolo imortalizat pentru totdeauna, o jumătate dintr-o cameră simplă, aproape mizeră, unde doi oameni încearcă să-și trăiască povestea, un parc din Budapesta, noaptea în întuneric și podurile Budapestei, care se zăresc undeva, în spate, în ocru, o lume pe care o ghicești doar, și apoi undeva în dreapta stâlpi de tren, șine de tren care se pierd în necunoscut… Tot acest amestec de spații, care încap toate în același loc, precum amintirile defragmentate în mintea unui om, e o poveste în sine… Și jocul începe. Iar Victor Ioan Frunză îl distribuie în rolul Liliom, pe George Costin… Într-o noapte, într-un parc din Budapesta, o fată se îndrăgostește de un băiat. El e artist la bâlci, un Don Juan de mahala, lipsit însă de finețe și cu sensibilitatea bine ascunsă în spatele a zeci de ziduri pe care și le-a construit singur. Are în el un dor de ceva necunoscut, nu e ca toți ceilalți, nu s-ar putea angaja niciodată… portar, ci preferă să moară decât să fie „obișnuit”, arde pe dinăuntru de o flacără pe care nu știe s-o înțeleagă, zâmbește stângaci, puțin timid, puțin speriat, puțin intimidat, așa cum numai George Costin știe s-o facă, e dur și aspru, e absurd, e fragil și mimează forța, iar iubirea adevărată îl fâstâcește într-o asemenea măsură, încât ajunge să lovească… Extrem de nuanțat Liliom pe care-l creează George Costin!

Alături de el, Ana Crețu, în rolul Julika, fata care se îndrăgostește într-o clipă și se dăruiește tot într-o clipă. Fără să știe de ce, din acea clipă, în care misterul se insinuează în viața ei prin apariția lui Liliom, ea devine a lui pentru totdeauna… dispusă să accepte orice și simțindu-i loviturile ca pe mângâieri.

Și lucrurile se întâmplă așa… într-o seară, într-un parc de distracţii din Budapesta, două fete, Julika și Mari, îl văd pe „artistul” Liliom. Una rămâne cu el pentru totdeauna, până în pragul lumii celeilalte, iar cealaltă alege viaţa normală… O intersecţie de destine, întâmplată pe negândite. Ea simte că nu mai poate pleca, el simte că ea îl poate înţelege dincolo de cuvinte. O opreşte lângă el cu gesturi brutale, o cheamă şi o alungă în acelaşi timp. O iubeşte şi o urăşte pentru bunătatea ei absolută, iar ea-l iubeşte pur și simplu… E fragilă, dar mult mai puternică decât el. O loveşte, dar o loveşte tocmai pentru că-i intuieşte puterea. Și toate astea, Ana Crețu le surprinde milimetric. De la fata veselă, în ai cărei ochi joacă o scânteie de tristețe, la femeia matură, care-și crește singură copilul și se luptă cu viața, simți în ea cum absoarbe în cele două ore de spectacol, toți anii aceia de suferință prin care trebuie să treacă, iar metamorfoza e vizibilă fizic. Fără să se afunde în metafizic, interpretarea Anei Crețu, superb complementară cu a lui George Costin, creează imaginea unor oameni simpli, oameni de lângă noi, care-și trăiesc iubirea neînțeleasă și de neînțeles și incomunicarea cu un firesc dezarmant. Iar acest lucru îl surprinde scena morții lui Liliom, în care ea îi stă alături, cu o lumânare aprinsă și-l ajută să treacă dincolo, în timp ce lângă ea, oamenii „nomali”, prietena ei și soțul, încearcă s-o convingă că e mai bine așa… Emoționantă este și scena în care strungarul intră împreună cu copiii s-o roage să-i fie soție, iar ea rămâne mută în durerea ei, pentru ceilalți de neînțeles.

Interesantă este și creația Mirelei Zeța, în rolul dna Muskat, un amestec de fragilitate și vulgaritate frumos surprins de actriță.

Absolut spectaculoasă este creația lui Victor Ioan Frunză pentru cea de-a doua parte a spectacolului, care se petrece pe lumea cealaltă, acolo unde Liliom ajunge după ce moare. Un amestec de ironie duioasă la adresa lumii noastre și a birocrației de pe Pământ cu umor cinic și un strop de tristețe metafizică. Iar Alexandru Pavel alături de Tudor Cucu Dumitrescu creează imaginea irezistibilă a unor funcționari ai Cerului, care greșesc, amestecă lucrurile, se înțeapă unul pe altul, dau ochii peste cap, se emoționează, iau decizii bune și decizii greșite, au uneori umor, exact ca pe Pământ… și scena toată îți lasă un gust minunat, căci dintr-odată, lumea de dincolo pare mult mai caraghioasă și mai puțin înspăimântătoare. Dintre toate cele trei montări ale lui Victor Ioan Frunză, cea de la Centrul Cultural Lumina creează cea mai „seducătoare” imagine a lumii de dincolo. Și… dacă spectacolul de la Miercurea Ciuc înclina mult balanța înspre poezie, în scena morții, Julika silindu-l pe Liliom să facă dragoste cu ea pentru ultima dată ca într-un dans „to the end of love”, iar în cea de la Brăila, Julika îi scotea haina pătată de sânge şi-l schimba, vorbindu-i pentru prima dată de iubire – o scenă de o superbă poezie metafizică – în aceasta de la Pavilionul C3 de la Romexpo, regia aduce laolaltă poezia și metafizica, surprinse amândouă ca într-o fotografie alb-negru, în simplitatea extraordinară a firescului unei iubiri dintr-o Românie ascunsă, dintr-o Ungarie ascunsă sau din cine știe ce țară necunoscută… în orice caz un loc ce n-a pierdut încă legătura cu Misterul.

Foto: Adriana Grand

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.