Limbajul commediei dell’arte. Masterclass susţinut de Stefano de Luca
https://www.ziarulmetropolis.ro/limbajul-commediei-dellarte-masterclass-sustinut-de-stefano-de-luca/

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, în parteneriat cu Piccolo Teatro di Milano şi cu Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti organizează, în perioada 21 – 31 martie 2018, un masterclass în commedia dell’arte susţinut de actorul şi regizorul italian Stefano de Luca.

Un articol de Petre Ivan|26 Martie 2018

Acest masterclass se va desfăşura zilnic, între orele 10.00 – 14.00, respectiv 15.00 – 17.00 la Sala Media a Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti şi îşi propune iniţierea şi antrenamentul actorilor în commedia dell’arte.

Stefano de Luca a absolvit Şcoala de Teatru de la Piccolo Teatro di Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler. Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul Arlecchino, slugă la doi stâpâni în ultima viziune scenică, semnată de Strehler. A fost, de asemenea, director adjunct al Academiei Internaţionale de Commedia dell’Arte la celebrul Piccolo Teatro.

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava” se află la cel de-al 11-lea atelier de Arta Actorului, primul de acest fel având loc în anul 2006, prin prezenţa lui Ferruccio Soleri, care a lucrat cu actorii în tehnicile commediei dell’arte.

Astfel, Centrul “Ion Sava” i-a avut, ca invitaţi, de-a lungul timpului, pe: Ferruccio Soleri (Măştile commediei dell’arte, 2006), Radu Penciulescu (Shakespeare, 2007 şi 2008), Yaemon Yamashina, Yoshito Sekine, Takashi Zenchiku, Noriyoshi Okura şi Ryuhei Zenchiku (Teatru japonez No, 2009), Andrei Şerban (Academiile Itinerante de la Ipoteşti, 2011; Mogoşoaia, 2013; Arad, 2016; ARCUB, 2017) Yuri Kordonsky (Atelier Cehov, 2017). La finalul anului 2017, Centrul a organizat o întâlnire a Şcolilor de Teatru din România (“În jurul Artei Actorului. Şapte zile, şapte lecţii despre Teatru”), atelierul fiind un bun prilej de studiu şi dezbatere a metodei de lucru în Arta Actorului.

Invitat timp de 10 zile, Stefano de Luca va lucra într-un ritm susţinut cu actorii participanţi, pentru aprofundarea noţiunilor de commedia dell’arte. Acest masterclass este totodată şi un omagiu pe care Centrul “Ion Sava” îl aduce marelui artist Giorgio Strehler.

Foto: Stefano de Luca – facebook

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

13
/02
/19

Biletele puse în vânzare pentru concertul de jazz „Tenderly”, susținut de Luiza Zan Trio pe 14 februarie, la ora 20:00 la ARCUB s-au epuizat. „Joy of Life” - următorul concert din programul stagiunii de jazz ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, va fi susținut de trioul de senzație al artistului Petrică Andrei în data de 28 februarie, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

13
/02
/19

Duminică, 17 februarie (17.00), îndrăgostiții de toate vârstele sunt invitați la Sala Radio la tradiționalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” va fi susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești.

13
/02
/19

Opera Națională București desfășoară în perioada 11 februarie - 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria.

12
/02
/19

Programul de burse SoNoRo Interferențe ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție și anunță noi preselecții pentru tinerii muzicieni români. Pe 16 februarie, la Academia ‘Gh. Dima’ din Cluj-Napoca, și pe 17 februarie, la Universitatea de Muzică din București, vor avea loc audițiile în urma cărora vor fi selectați cei 30 de tineri, cărora li se vor acorda anul acesta burse de studiu în Italia, la Montepulciano, în România, la Port Cultural Cetate, și în Germania, la Traunstein.

12
/02
/19

Actorul, regizorul și scenaristul Emanuel Pârvu împlinește astăzi 40 de ani. S-a născut pe 12 februarie 1979 la București, iar multe din vacanțele copilăriei le-a petrecut într-un sat de lângă Bacău, la bunicii materni.

Page 1 of 77612345...102030...Last »