Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie. BUCUREȘTI 19-23 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-festivalul-de-arta-stiinta-si-tehnologie-bucuresti-19-23-iunie/

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondenţă paranormală, o maşină computaţională care creează nori şi se străduieşte să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărţi celestiale din secolul XVI – o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti, care are loc zilele acestea.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2019

Astazi,  20 iunie, are loc vernisajul expoziției care a dat numele celei de-a doua ediții a festivalului, The Unseen. Performing Surgery On Your Inner Reality., la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI și sunetele proceselor de regenerare ale vieții – acestea sunt lucrările expoziției The Unseen.

Lucrări care ne determină să contemplăm asupra limitelor dintre informație și spirit, dintre real și supranatural. Expoziția își propune să interogheze și să expună forțele nevăzute, impulsurile incontrolabile și mecanismele de seducție ale tehnologiei și multiplele feluri în care ne afectează și ne modelează realitatea interioară și exterioară.

În noaptea deschiderii expoziției, colectivul francez RYBN.ORG va prezenta GOLEM.INC, de la ora 19.30, când își va activa mașina computațională introspectivă, bazată pe algoritmi cabalistici și principii numerologice. Întregul sistem instituit atunci se va orienta în mod inexorabil înspre propria sa distrugere. RYBN.ORG va aduna și prezenta constatările sale privind împrejurările dispariției mașinii, examinând riguros structura materială și logică a mașinii, modificările și efectele acesteia.

Ediția de anul acesta se desfășoară în cadrul sezonului Franța-România și reunește o serie de artiști francezi sau care activează în Franța care problematizează această relație: colectivele RYBN, Disnovation.org și Bonjour Monde, precum și artistul elvețian care locuiește în Franța, Lukas Truniger. Acestora li se alătură trei artiști români emergenți, parte din colectivul ODD, Ioan Cernei, Anca Bucur & Sergiu Nisioi.

*orarul expoziției: între 10 și 18, de joi până duminică.

Ieri, 19 iunie, la spațiul de artă contemporană ODD, pe Mântuleasa nr. 4, a avut loc a doua zi a workshop-ului despre viruși, Worms and Horses, susținut de Bonjour Monde. Ziua s-a încheiat cu o dezbatere publică susținută de colectivul francez. În cadrul atelierului, participanții au fost încurajați să-și imagineze o infecție probabilă și să activeze metodele virale în propria practică.

Înființat în 2015, Bonjour Monde este un grup de cercetare a proceselor alternative din domeniul creațiilor vizuale. Abordarea îi îndreaptă către interogarea instrumentelor pentru a le înțelege și pentru a le dezamorsa de la funcția lor inițială într-o căutare infinită de zgomote, erori și accidente fericite. Fiecare proiect, software sau instrument este testat prin intermediul atelierelor de lucru și a evenimentelor. Pentru Bonjour Monde, sharing-ul si diseminarea informației constituie centrul practicii lor.

Tehnomagique @ Cinetic

Între 19 și 23 iunie are loc Tehnomagique @ Cinetic, care încorporează o serie de workshop-uri de artă digitală și instalații interactive semnate de Justine Emard, Martial Geoffre-Rouland și THÉORIZ (Remi Cambuzat și Clement Rinault), organizat împreună cu CINETic.

Prezența la ateliere este posibilă alături de studenții UNATC de la Tehnologii Interactive pentru Arte Performative și Media și Design pentru Noile Media. Evenimentul organizat la CINETic este dezvoltat în parteneriat cu Liminal și Festivalul Mirage din Lyon. TECHNOMAGIQUE este parte din Sezonul România-Franța 2019.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii pe  www.liminal.ro,  www.modulab.com si pe pagina de Facebook Liminal.

Mulțumiri speciale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. Ediție realizată in parteneriat cu Festivalul Mirage din Lyon.

Foto: www.liminal.ro,– facebook

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.