Lirism și sensibilitate regală în „Ecourile Intime”, interpretate la Festivalul Classix
https://www.ziarulmetropolis.ro/lirism-si-sensibilitate-regala-in-ecourile-intime-interpretate-la-festivalul-classix/

A patra zi a Festivalului Classix a oferit publicului două evenimente: o sesiune de discuţii online şi un concert spectaculos.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2021

A patra zi de Classix Festival s-a deschis cu sesiunea de discuții online „Classix in Focus: Steinway & Sons: Business, Tradition, Innovation” alături de Gisle Daus, manager general al Steinway Piano Gallery Oslo, moderată de Dragoș Cantea și a continuat cu concertul „Ecouri Intime” susținut de chitaristul francez Rémi Jousselme în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași – una dintre bijuteriile academice și arhitecturale din Iași cu un decor regal, bogat ornamentat, dar echilibrat pentru ascultător.

Concertul „Ecouri Intime” a fost difuzat live pe paginile organizatorilor și a avut peste 3000 de vizualizări ale transmisiei în timpul concertului, iar în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași au participat fizic în public 30% din capacitatea locurilor, în conformitate cu reglementările locale actuale.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Institutului Francez din România la Iași, iar Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez din România la Iaşi, a declarat: „Institutul Francez din România la Iaşi are bucuria de a-i ura bun venit în oraşul nostru artistului Rémi Jousselme. Este o plăcere pentru noi să ne asociem proiectului Classix Festival şi subliniem angajamentul cultural şi dinamismul acestuia. În această perioadă complicată, a susţine cultura nu este un demers uşor, dar încercăm să ne direcţionăm toate eforturile în acest sens. Suntem convinşi că accentele de chitară ale acestui muzician polivalent vor face publicul să pună între paranteze situaţia actuală şi îl vor introduce într-o atmosferă de primăvară a dorinţelor, după cum sună de altfel şi tematica Primăverii Poeţilor, eveniment organizat în această perioadă de Institutul Francez din întreaga lume.”

Rémi Jousselme este în prezent profesor la Conservatorul din Tours, Franța, și la Colegiul pentru Artă și Design ISDAT din Toulouse. Are numeroase apariții ca solist sau muzician de cameră mai ales în Europa și Asia, și cântă pe o chitară Vicente Carrillo cu corzi Savarez. Este câștigătorul faimosului concurs Printemps de la Guitare din Belgia și este un artist foarte activ în sfera muzicii contemporane.

Compozițiile interpretate de chitaristul francez în cadrul concertului susținut la Classix poartă un entuziasm nostalgic pentru obiceiurile și sensibilitățile timpurilor trecute și au un caracter meditativ. Din programul concertului au făcut parte: Joaquin Rodrigo: Tiento Antiguo, Joaquin Turina: Ràfaga, Jacques Duphly: La Forqueray, La De la Tour, Rondeau Tendre, La Millettina, Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte și Federico Mompou: din “Suita Compostelana”: Prelude, Coral, Canción, Muñeira.

Seria Classix-In-Focus din acest an a fost sprijinită cu generozitate de Camera De Comerț Norvegiano-Română, Ambasada Regatului Norvegiei în România și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Sesiunea desfășurată alături de Gisle Daus poate fi vizionată în continuare online.

Programul festivalului continuă astăzi cu concertul de final al acestei ediții, Classix In Perpetuum, în sala Henri Coandă a Palatului Culturii din Iași. Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale organizatorilor începând cu orele 19:00.

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland România

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo – Premium Nordic Cars, Travis Tourism

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentație: Garage Rent A Dress, Seroussi Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Clasic, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Cațavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iași, Romania Journal, Zile și Nopți, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzică

Parteneri din comunitate: Rotary Iași, Rotaract Curtea Domnească

***

Website: www.classixfestival.ro

 

 

 

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.