Livada de visini şi Clasa noastră – Best of UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/livada-de-visini-si-clasa-noastra-best-of-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veţi putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

Un articol de Elena Simion|7 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe 14 martie, de la ora 19.00.

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov, coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic.

Primul se joacă pe 7 martie și pe 22 martie, iar al doilea pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

CLASA NOASTRĂ – 14 lecții de viață

„Clasa noastră – Poveste în XIV Lecţii” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu este un spectacol despre Credinţă, Frică şi Iubire.

Este povestea unui grup de copii din aceeaşi clasă: fete şi băieţi, catolici şi evrei. Învaţă împreună, se joacă împreună, cresc împreună într-o Polonie liberă. Dar într-o bună zi, pentru lecţiile de istorie şi religie au de înfruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminările, dogmele, nedreptăţile.

Viaţa îi obligă să crească prea repede punându-i la încercare: să-şi urască prietenul, să-şi iubească duşmanul, să-şi trădeze credinţa din frică sau din iubire, să lupte şi să moară pentru convingerile lor, să trăiască în speranţa că nu-şi vor pierde niciodată demnitatea

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012, urmând multe spectacole pe diferite scene bucureștene (Teatrul Evreiesc de Stat, Godot-Café Teatru, curtea Muzeul Țăranului Român), precum și în cadrul unui festival de teatru din Ungaria.

De la pașii scufundați în nisip, în baraca roșie, până la reprezentația sub lumina torțelor din cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013, tinerii actori au cules nenumărate aplauze și au emoționat spectatorii.

Destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie, devine o lecție de viață, un îndemn să învățăm din greșelile istoriei.

Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Forța de sugestie a scenelor crește prin situarea permanentă în scenă a tuturor actorilor. Astfel, prezentul și trecutul se împletesc, în lumină discretă, accentul fiind pus în totalitate pe intepretarea celor 10 actori.

Este o miză mare, dar astfel spectatorul trăiește intens destinul dramatic al fiecărui personaj, ajungând fie să-l iubească și să-l compătimească, fie să-l urască.

Se remarcă o construcție minuțioasă a personajelor, în lumini și umbre, evidențiindu-se calitățile, dar mai ales slăbiciunile umane determinate de transformările nemiloase aduse de istorie. Fiecare pășește desculț prin nisipul amintirii, lăsând o urmă de neșters în sufletul spectatorului.

Nu o să vă dezvălui cele 14 lecții de viață, ci o să vă îndemn să mergeți la acest spectacol pentru a-i susține pe cei zece tineri actori, dar mai ales pentru că este o lecție de viață pe care oricine ar trebui să o cunoască.

Prima reprezentaţie va avea loc azi, 7 martie, la ora 19:00, la Teatrul Foarte Mic.

(Puteți afla mai multe despre acest spectacol din interviul colegei noastre, Judy Florescu, cu regizoarea Simona Măicănescu)

Livada de visini

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013

Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu

Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu

Raselka – Mădălina Craiu / Deborah Feldman

Jakub Katz – Ionuţ Niculae

Rysiek – Alin Stan

Menachem – Andrei Cătălin

Zygmunt – Costin Dogioiu

Heniek – Dragoş Olaru

Wladek – Iany Panait

Abram – Alecsandru Dunaev

Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman

Scenografia – Ruxandra Manolovici

Muzică originală -Marius Sireteanu

Pregătire muzicală – Diana Herman

Coordonator light & sound design – Horea Murgu

Light design – Alexandru Baltă

Sound design – Daniel Mesteru şi Marius Sireteanu

Asistenti – Delia Herman şi Alexandru Raptiş

Reprezentații la Teatrul Foarte Micvineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00 și sâmbătă, 22 martie 2014, de la ora 19:00

Foto : Livada de visini, Clasa noastră, Best of UNATC – Elena Simion (imagini de la repetiții și de la spectacolul suținut în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013)

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.