LIVE TEXT Luminiţa Gheorghiu: „Regizorii români au foarte mult curaj“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-actorii-din-pozi%e1%b9%adia-copilului-conferin%e1%b9%ada-de-presa/

Actorii şi regizorul Călin Netzer au vorbit despre filmul „Poziṭia Copilului“, într-o conferinṭã de presă. Iată cele mai importante declaraţii

Un articol de Andrada Văsii|1 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declaraţiile celor implicaţi în producţia filmului „Poziţia copilului“. Regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Vlad Ivanov şi Nataşa Raab au participat astăzi la o conferinţă de presă, unde au vorbit despre film.

13:41 Călin Netzer: Scenariul avea 130 de pagini şi trebuia să mă încadrez în 30 de zile de filmare.

13:39 Luminiṭa Gheorghiu: Horaṭiu Mălăele spunea „improvizaţia este un lucru foarte exact“.

13:37 Călin Netzer: Poziţia copilului este o poziţie de yoga.

13:30 Luminiṭa Gheorghiu: Sunt focusată în ultimul timp pe Helen Mirren. Sunt topită după ea.

13 :21 Călin Netzer: Complexul Oedipian este explicat foarte puternic. Masajul cu mănuşa chirurgicală pare un act incestuos protejat.

13:18 Nataşa Raab: Călin Netzer este foarte neamṭ, foarte exact.

13:15 Vlad Ivanov: Am fost foarte sigur că iau rolul, pentru că toată lumea mă asociază cu personajele negative.

13:13  Bogdan Dumitrache: Am înṭeles că joc un personaj construit pe emoṭie negativă şi asta m-a consumat foarte tare.

13 :07 Luminiṭa Gheorghiu: Cineaştii români cred că sunt la ora spovedaniei, care ṭine de nişte ani. Cum spunea Cristi Puiu „să nu cosmetizăm realitatea“. Asta e realitatea. Iubesc comedia, ador să joc în comedie, dar dacă regizorii români aleg aceste subiecte înseamnă ca au foarte mult curaj. Scenariul era atât de bine scris, încât mi-a dat foarte multe date, chiar de la prima lectură.

13:06 Nataşa Raab: Cred că felul în care este spusă această poveste arată că nu este tipic românească. E o altă lume, nu aceea a ṭiganilor sau a cerşetorilor, ci a îmbogăṭiṭilor după revoluṭie. Dar nu e un fapt negativ românesc, ci e valabil oriunde.

13:04 Nataşa Raab: e o poveste care se poate întâmpla oriunde; din Germania până în Bangladesh se poate întâmpla să accidentezi pe cineva.

13 :03  Călin Netzer: La finalul filmului cred că începi să empatizezi cu personajele, chiar dacă nu există personaj pozitiv şi negativ. Pariul filmului este ispăşirea personajelor din final.

13 :02  Călin Netzer: Am filmat cu 2 camere din toate poziṭiile. Ideea a fost să nu respectăm nicio regulă, să fie cât mai real şi cât mai nou.

13 :00  Călin Netzer: Acṭiunea filmului se petrece în 4-5 zile. A trebuit să comprimăm un background de 30 de ani de relaṭie între mamă şi fiu.

11:00: Se va difuza filmul „Poziţia copilului“, proiecţie pentru presă. Ulterior, va începe conferinṭa de presă.

Actorii și echipa celui mai așteptat film al anului, „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, vor păși pe covorul roșu, astăzi, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional din București. Peste o mie de invitați sunt așteptați la premiera de gală a filmului – personalități din media, cultură, politică și societatea civilă, ambasadori.

Soprana Leontina Văduva, care are o apariție specială în film, Angela Gheorghiu, Amalia Năstase, Andreea Raicu și Ana Ularu se numără printre invitați. Leonard Doroftei, Ivan Patzaichin, Cristian Țopescu, Laura Badea și Alina Dumitru – susținătorii filmului în campania „Susține România la Berlinală” – vor fi alături de echipa filmului și la seara de gală din București.

O proiecție specială, deschisă publicului, va fi organizată și la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, 6 martie, de la ora 20.00. La începutul proiecției, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască, să le pună întrebări și să facă fotografii cu protagoniștii filmului: regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminița Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Natașa Raab, Florin Zamfirescu.

Actorii îşi întâlnesc publicul

Și spectatorii din alte orașe vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii și membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. În weekend-ul de lansare, aceștia se vor întâlni cu publicul din Ploiești, Cluj, Brașov, Târgu-Mureș, Constanța și Craiova și vor răspunde întrebărilor, la finalul proiecțiilor. O proiecție unică va avea loc la Bistrița, pe 8 martie, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultură a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sâmbătă și duminică, de la 15.00.

Primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin poate fi văzut de spectatorii din România începând din 8 martie. În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de orașe: București, Cluj, Arad, Timișoara, Constanța, Craiova, Oradea, Bacău, Brașov, Brăila, Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Târgu-Jiu, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Călărași, Slobozia, Slatina, Vaslui și Bistrița.

Premii importante

Poziția copilului” va fi proiectat și în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Benelux, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealandă, Taiwan. Totodată, Beta Cinema, compania care gestionează vânzările peliculei, este în ultima fază a negocierilor pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.

Pe lângă Ursul de Aur, filmul regizat de Călin Peter Netzer a câștigat și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiția Festivalului de la Berlin. „Poziția copilului” s-a menținut pe primul loc în topul favoriților la Ursul de Aur, de la premiera mondială și până la finalul festivalului. În această perioadă, echipa a primit un număr impresionant de mesaje de susținere – peste 2000 – pe site-ul oficial www.pozitiacopilului.ro.

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.