Lizabett Russo, muzician: „Muzica este cea mai bună şi ieftină terapie pentru trup şi suflet“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lizabett-russo-muzician-muzica-este-cea-mai-buna-si-ieftina-terapie-pentru-trup-si-suflet/

Stabilită în Marea Britanie, cantautoarea de origine română Lizabett Russo a susţinut un concert acustic compus din melodii inspirate de etno jazz, folk alternativ, muzică tradiţională scoţiană şi de muzica populară românească, în grădina Acuarela din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|15 august 2014

În 2013 și-a lansat primul album, The Traveller’s song, care s-a bucurat de recenzii favorabile atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite ale Americii și Canada. Pentru promovarea albumului, Lizabett Russo a pornit într-un turneu european în vara lui 2014. Una dintre opriri a fost București, unde am avut prilejul să descopăr o tânără artistă talentată, ale cărei creații muzicale îi vor inspira pe cei care le vor asculta.

Judy Florescu: Cum a fost turneul până acum?

Lizabett Russo: Turneul a fost și încă este o experiență de viață interesantă și imprevizibilă. Am cunoscut multe feţe noi, am vorbit cu mulți oameni interesanți și cu siguranță am învățat multe lucruri despre viață și despre felul oamenilor de pretutindeni. Lumea a devenit un ocean foarte deschis pentru toți și chiar dacă de exemplu am fost să concertăm în Barcelona și acolo am cunoscut multi oameni din toate colțurile țării.

Lumea este în continuă mișcare. Cu siguranță, concertul de la Acuarela din București a fost favoritul meu de până acum. Recomand acest loc tuturor celor care caută ceva mai special, dar în același timp familiar și cald.

Care a fost prima ta compoziție muzicală?

Adevărul este că nu îmi aduc aminte. Am început să scriu poezii când eram în liceu și apoi am transformat câteva dintre poezii în melodii. Prima compoziție mă duce cu gândul la o melodie mai sobră, cu elemente de muzică gregoriană pentru a marca o atmosferă nostalgică și trecerea timpului.

10387118_907276602631410_4977463784835797927_o

Cum te ajută muzica să te exprimi?

Muzica a fost mereu o modalitate de exprimare fără pretenții, fără ocolișuri, în forma pură și crudă a sinelui, care încearcă să trăiască o viață departe de nebunia de afară.

Muzica trebuie să trăiască măcar înlăuntrul corpului, dacă în afara lui momentan nu se poate. Adesea visez la zile senine petrecute undeva la țară, departe de lume, unde să pot conviețui cu natura și frumusețea mediului înconjurător care pare în ziua de astăzi pierdut undeva în spatele grijilor, slujbelor și a lucrurilor superficiale.

Muzica este și o terapie pentru trup și suflet, o modalitate de a trece peste anumite experiențe într-un mod mai sănătos. Pe lângă că e mai ieftină decât shopping-ul sau pshihoterapia (râde). Nimeni nu știe mai bine decât tine de ce ai nevoie în viață.

Cum a fost schimbul de viață dintre România și Marea Britanie?

Scoția, unde locuiesc eu momentan, este o țară frumoasă cu oameni calzi și primitori (din câte am întalnit eu). Acum, dacă este să vorbim de Marea Britanie în general, românii nu sunt neapărat văzuți cu ochi buni din cauza mass-media care a prezentat o latură mai mult sau mai puțin greșită a românilor de acolo.

Mie nu îmi e și nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă și nu o să îmi fie atât timp cât trăiesc. Românii și România ca țară au potențial mare și eu cred că de-abia așteaptă să impresioneze Europa. E doar vorba de timp aici pentru că am încredere că lucrurile se vor schimba în bine dacă noi toți românii contribuim puțin câte puțin la imaginea și situația noastră.

Este nevoie de un efort comun din partea fiecăruia. Avem multe lucruri diferite și bune în Romania, unele chiar mai bune decât în alte țări. Aș putea să intocmesc o listă imensă cu părțile bune.

10609405_942985555727181_3546209097202961462_nCând ai realizat că vrei să faci muzică în afara granițelor ambelor țări?

Adevărul este că nu plănuisem nimic. Pur și simplu s-a întâmplat. După cum spunea mama: toate la timpul lor. Un lucru distinct între Marea Britanie și România îl constituie cultura și obiceiurile diferite care definesc mentalitățiile oamenilor. Acestea se simt atunci când te muți dintr-o țară într-alta. Scoțienii au o muzică tradițională superbă și, precum românilor, le place băutura (poate ceva mai mult ca românilor).

Unde te simți cel mai bine și compui versuri și melodii cel mai ușor?

Ca să pot compune am nevoie de multă liniște și pe nimeni în jur. Compoziția pentru mine înseamnă solitudine și vine natural atunci când e pregătită să iasă la suprafață. Mereu am considerat că procesul de a scrie versurile este ca un fel de evaluare a tot ceea ce vezi, auzi și experimentezi în viața ta sau poate în viața altora pe care îi observi uneori. E ca și cum ai face bere: gândurile stau și fermentează în minte și când s-au maturat complet ies la suprafață ca produs finit.

Încurajezi tinerii să-și construiască o carieră dincolo de România?

E nevoie de ambiție și voință multă pentru a lupta în industria muzicii. Nu este uşor mai ales dacă faci totul pe cont propriu dar totul e posibil, chiar dacă este obositor. Satisfacţia pe care o ai când vezi că oamenii se regăsesc în versurile tale și poate le oferi o alinare, e incredibilă. Eu folosesc muzica să mă conectez cu oameni de pretutindeni și asta face totul mai ușor.

Ce mesaj le transmiți celor care te ascultă?

Îmi construiesc căsuța mea și locușorul meu în lume prin muzică, cărămidă cu cărămidă și sper că o să fiți cu mine pe tot parcusul. Toți suntem egali și toți suntem un suflet și prin urmare sper să împart cu toata lumea ceea ce am învățat până acum și ceea ce o să învăţ în continuare. Mulțumesc pentru tot suportul, înseamnă enorm pentru mine.

Care sunt proiectele tale muzicale viitoare?

Momentan îmi organizez un turneu european pentru luna martie în Olanda, Belgia, Franța, Elveţia și Germania. E mult de muncă până îl pun cap la cap, dar mă descurc. În septembrie încep înregistrările pentru un nou album care se va numi „Running with the Wolves“. Fiți cu ochii pe pagina mea de facebook oficială ca să fiți la curent cu ce se mai întâmpla în lumea mea.

foto credit: arhivă personală Lizabett Russo, Bianca Dejanu

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

07
/01
/14

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

07
/01
/14

Duetul britanic Eurythmics, format din Annie Lennox şi Dave Stewart, se va reuni pe 27 ianuarie, la Los Angeles, pentru un recital dedicat împlinirii a 50 de ani de la apariţia formaţiei The Beatles în emisiunea "Ed Sullivan Show".

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.

04
/01
/14

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 7 ianuarie, ora 19:00, spectacolul „O femeie singură” după un text de Dario Fo și Franca Rame, un one woman show cu Ioana Craciunescu. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

04
/01
/14

Ediția din 5 ianuarie a „Duminicii filmului românesc” este dedicată regizorului Mircea Daneliuc. În această zi, TVR 2 a programat pentru cinefili două dintre cele mai apreciate filme ale sale: „Croaziera” (1981) şi „Senatorul melcilor” (1995).

03
/01
/14

Unul dintre cei mai mari regizori contemporani de film, Terry Gilliam este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie din anul 2014 a emisiunii Gatantat 100%, care va putea fi urmărită duminică, 5 ianuarie, de la ora 22.25, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

31
/12
/13

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

19
/12
/13

Cunoscutul realizator de televiziune Titus Munteanu a murit miercuri, la Spitalul Marius Nasta. Acesta suferea de mai mulți ani de o “boală complexă” care ]i afectase mai multe organe.

24
/09
/12

n.14.05.1977, Iaşi Universitatea de Artă „George Enescu", Iaşi, Facultatea de Teatru, Specializarea Actorie, promoţia 1996-2001, clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu si Emil Coşeru Atestat în commedia dell'arte oferit de Centrul de Cercetări „Ion Sava" în urma participării la work-shopul susţinut de actorul Feruccio Soleri şi organizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, 2007 „Atelierul de revitalizare şi inspiraţie a calităţilor actoriceşti" susţinut de Radu Penciulescu şi Florin Fieroiu la Centrul de Creaţie "Mihai Eminescu" de la Ipoteşti, 2008

24
/09
/12

n. 25 iunie 1937. A absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa prof. univ. Moni Ghelerter.

24
/09
/12

n. 1 august 1948 A absolvit "Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale'" (I.A.T.C.) în 1971. Între 1971 şi 1977 a fost actriţă la „Teatrul Municipal” din Ploieşti, iar din 1978 la „Teatrul Nottara” din Bucureşti. De cativa ani este angajata la Teatrul "ACT".

24
/09
/12

28.09.1967, Bucureşti A absolvit la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1992, clasa profesor Olga Tudorache, conferenţiar Adrian Pintea

24
/09
/12

n. 28 februarie 1954 Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale', Bucureşti, promoţia 1980, clasa prof. Olga Tudorache

24
/09
/12

n. 21 ianuarie 1973. A absolvit în 1995 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, secţia Actorie, clasa prof. Sanda Manu, Gheorghe Visu.

24
/09
/12

n. 06 aprilie 1967, Bacău Academia de Teatru şi Film, promoţia 1994, secţia Actorie, clasa profesor Ion Cojar Work shop cu Andrei Şerban la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, 1994