„Lost Interferences”, povești despre pierdere…
https://www.ziarulmetropolis.ro/lost-interferences-povesti-despre-pierdere/

Vernisajul instalaţiei participative Lost Interferences, care va avea loc miercuri, 8 septembrie, de la ora 19 la Rezidenţa Scena 9 (Str. I.L. Caragiale nr. 32, Bucureşti)

Un articol de Liliana Matei|6 septembrie 2021

Proiect 2 în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9 și UNATC IL Caragiale, prin Centrul CINETic, participă în cadrul secțiunii Kepler’s Gardens a festivalului Ars Electronica cu instalația de sunet participativă Lost Interferences.

Conceptul Kepler’s Garden, inițiat în 2020 de cel mai important festival de artă digitală din Europa, Ars Electronica, a reunit grădini din 120 de locații de pe întregul glob. În 2021, sub eticheta „A New Digital Deal”, în cadrul unei noi ediții globale a Grădinilor lui Kepler vor fi explorate teme precum Umanismul Digital, Școala Viitorului, Gândire prin artă, NFT, AI, Feminism Digital, în expoziții, conferințe și performance-uri și tururi ghidate în peste 70 de țări (https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/en/program/online/).

Instalația interactivă Lost Interferences este construită prin colectarea de povești despre pierdere și va fi vernisată pe data de 8.9.2021 la Rezidența BRD Scena9 în strada Ion Luca Caragiale nr. 32 București, la ora 19:00. Puteți contribui cu experiențe despre pierdere prin site-ul http://lostinterferences.eu/, poveștile trimise urmând a fi incluse în cadrul instalației. Sunetul instalației redă experiențele despre pierdere colectate și compoziția generativă multicanal realizată pe baza acestora de compozitorul Constantin Basica prin programare și asistare AI.

Interferențe Pierdute

Am pierdut obiecte.

Am pierdut informație.

Am pierdut prieteni.

Am pierdut oameni dragi.

Pierdem speranțe, celule, memorie și, uneori, simțim că pierdem viitorul.

Ne pierdem.

Când pierdem ceva, uneori devenim disperați, uneori devenim singuri, ne izolăm.

Am vrut să știm cum s-au simțit oamenii când au pierdut ceva. Am colectat povești, experiențe, exprimate în scris, desene, fotografii, clipuri video / audio și am construit Lost Interferences.

În Lost Interferences arta telematică este chemată să vindece, în mod tehnologic, pierderea corpului nostru, pierderea simțurilor, pierderea sensului, într-un format hibrid, telematic.

Sperăm că, prin conectarea la Interferențe pierdute, pe care nu le-am auzit niciodată, în viețile noastre, și în toate posibilitățile pierdute, publicul se va alătura performerilor în a da sens lucrurilor pierdute. Sperăm că, prin conștientizarea pierderii, ne vom vindeca și că, împreună, printr-un corp conectat digital, vom descoperi un sine colectiv.

Poveștile despre pierdere vor sta la baza unui performance care va fi prezentat publicului în data de 11 septembrie, de la ora 14.

Performance-ul va fi transmis live în cadrul festivalului Ars Electronica și la fața locului la Rezidența BRD Scena9 din București (strada I.L.Caragiale nr. 32) în data de 11 septembrie, de la ora 19.

Instalația Lost Interferences va fi expusă în perioada 8-25 septembrie în Bucharest Garden, Rezidența BRD Scena9.

Compoziție și performing: Constantin Basica

cu: Maia Morgenstern și Romeo Cornelius, Irina Margareta Nistor

Regizor mixare realități:  Alexandru Berceanu

Instrumente  Deep Learning: Prateek Verma

Grafică: Alexandru Ponoran

Instrumente web : Grigore Burloiu

Documentare foto video: Andrei Gîndac

Sonorizare: Sorin Grigoreanu

Suport tehnic: Cristi Șimon, Crewart Multimedia Shows si Paradigma

Transmisie live: Cosmin Tița, Prisma

Comunicare: Andreea Chindriș

Produs de Proiect 2. Proiect 2 este o inițiativă culturală a asociației Teatru 2.0

 

15
/11
/13

CRONICĂ DE FILM A patra experienţă de regizor a lui Dan Chişu în tot atâţia ani, „Déjà Vu” este un film cu pretenţii de experiment, în care jocul bun al actriţelor Ioana Flora şi Mirela Oprişor şi gustul pentru farsă nu ascund pe deplin senzaţia de improvizaţie.

15
/11
/13

Proiectul de finalizare a lucrărilor de modernizare a TNB va fi finanţat anul viitor cu 100 de milioane de lei, sumă care este posibil să fie suplimentată deoarece estimarea constructorului, de doar 97 de milioane de lei, poate fi depăşită, a declarat premierul Victor Ponta.

15
/11
/13

Pictura monumentală „Carolus Magnus”, realizată de pictorul român din Germania Emil Ciocoiu, a fost prezentată publicului, în premieră mondială, în cadrul expoziţiei retrospective a artistului, desfăşurată la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

14
/11
/13

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe 14 decembrie pe Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul artiştilor. Până atunci, vă vom prezenta, în fiecare zi, timp de o lună, mari poveşti despre mari artişti români care nu mai sunt printre noi. Sfântul Filimon a vegheat şi asupra lor.

14
/11
/13

Spectacolul „Cum am învăţat să conduc“, de Paula Vogel, în regia lui Eugen Gyemant, are premiera în seara aceasta, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Din distribuţie fac parte actorii Serban Pavlu, Ioana Anastasia Anton, Delia Nartea, Smaranda Caragea şi Alexandru Conovaru.