Luc Besson, condamnat să plătească despăgubiri pentru plagiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/luc-besson-condamnat-sa-plateasca-despagubiri-pentru-plagiat/

Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe regizorul Luc Besson şi compania sa, Europacorp, să plătească despăgubiri de 110.000 de euro cineastului american John Carpenter. Besson s-ar fi inspirat din filmul acestuia, „Escape from New York”, pentru a realiza lungmetrajul său „Lock-Out” din 2012

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Potrivit acestei sentințe, Luc Besson și Europacorp, alături de James Mather și Stephen Saint-Léger, co-scenariști și co-realizatori ai filmului „Lock-Out” au fost deja condamnați la 10 iunie să achite suma de 40.000 de euro lui Nick Castle, care a scris scenariul filmului „Escape from New York”, apărut în 1981.

Ei vor trebui să achite de asemenea 300.000 de euro ca indemnizații companiei franceze Studiocanal, care deține drepturile de difuzare a filmului „Escape from New York”, precum și o sumă suplimentară de 25.000 euro lui John Carpenter și Nick Castle.

John Carpenter, Nick Castle și Studiocanal au pretins ca despăgubirile să fie de 2,2 milioane de euro.

Lansat în 2012, „Lock Out” prezintă povestea fetei președintelui SUA care vizitează în 2079 o stație spațială unde sunt închiși criminalii. Deținuții preiau controlul stației, iar un fost agent al CIA este trimis să o salveze pe tânăra fată.

Acțiunea filmului „Escape from New York” se desfășoară în 1997 (în viitor față de anul lansării filmului, în 1981), când insula Manhattan a fost transformată într-o închisoare de înaltă securitate. Un fost militar are la dispoziție 24 de ore pentru a-l elibera pe președintele SUA, luat ostatic de deținuți.

Foto: Luc Besson – cinemagia

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.