Lucian Boia, într-o ediţie eveniment Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-intr-o-editie-eveniment-garantat-100/

Specialist în decriptarea construcţiilor imaginare, istoricul Lucian Boia este invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie eveniment Garantat 100%, ce poate fi văzută duminică, 26 aprilie, fix la miezul nopţii, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+. Ştefănescu şi Boia vor aborda un subiect cu totul special: Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2015

Mare creator de mituri, Jules Verne a devenit el însuşi un mit. Mulţi dintre admiratorii săi văd şi astăzi în el un profet al ştiinţei şi al lumii de mâine, iar interpretările privitoare la opera sa merg în toate sensurile.

În 2005, la 100 de ani de la moartea precursorului literaturii SF, Lucian Boia publica în Franţa volumul său „Jules Verne. Paradoxurile unui mit”, carte pe care a tradus-o ulterior şi în română şi a publicat-o în ţară.

„Volumul lui Lucian Boia este o cercetare extraordinar de solid documentată, o lectură pasionantă, o poveste despre personalitatea reală a celui care a scris câteva dintre marile poveşti ale copilăriei fiecăruia dintre noi”, este de părere Cătălin Ştefănescu, surprins că, în România, volumul istoricului nu a avut un destin la fel de luminos ca în Franţa.

„Curios, pentru nişte oameni care au crescut cu poveştile fascinante ale lui Jules Verne…”, constată realizatorul TVR.

În acelaşi an, în Franţa fuseseră publicate în jur de 80 de cărţi despre Jules Verne, iar „Paradoxurile unui mit” s-a bucurat de o mare apreciere şi recenzii foarte bune.

Pionier al tehnologiei moderne sau purtător al unui mesaj mitologic şi religios? Progresist sau tradiţionalist? Optimist sau pesimist? De dreapta sau de stânga? Rasist şi antisemit sau plin de respect pentru toate culturile? Dezacordul domneşte până şi în privinţa înclinaţiilor lui sexuale: misoginie, tendinţe homosexuale sau multiple legături feminine?

Acestea sunt câteva dintre subiectele pe care Cătălin Ştefănescu le abordează în discuţia cu Lucian Boia la Garantat 100%.Lucian Boia

Telespectatorii au acum ocazia să afle mai multe despre cel care multora le-a marcat copilăria cu poveştile sale, despre pasiunile lui Jules Verne – teatrul şi geografia, despre chinul vieţii lui – acela de a nu fi fost recunoscut ca scriitor, în timpul vieţii, deşi avea un succes consistent, despre contribuţiile neştiute ale editorului scriitorului, dar şi despre faptul că Jules Verne nu a fost, aşa cum credeam cei mai mulţi dintre noi, un vizionar sau un inventator.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu încearcă să rezolve contradicţii din opera lui Jules Verne, punând în lumină formula umană şi literară specifică scriitorului, precum şi modul în care lumea secolului al XIX-lea, cu valorile, proiectele şi prejudecăţile ei, se oglindeşte în opera sa.

Foto: Lucian Boia, Garantat 100% – tvr

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.