Lucian Boia va dialoga cu Gabriel Liiceanu, în cadrul conferinţei „De ce este România altfel?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-va-dialoga-cu-gabriel-liiceanu-in-cadrul-conferintei-de-ce-este-romania-altfel/

Luni, 10 iunie 2013, de la ora 19.00, Ateneul Român va găzdui conferinţa susţinută de cunoscutul istoric Lucian Boia. Tema conferinţei va fi: „De ce este România altfel?“.

Un articol de Andrada Văsii|4 iunie 2013

Luni, 10 iunie 2013, de la ora 19.00, Ateneul Român va găzdui conferința susținută de cunoscutul istoric Lucian Boia. Tema conferinței va fi: „De ce este România altfel?“.

Un dialog între doi oameni de cultură care pot spune lucruri avizate despre aşezarea în lume a ţării noastre, despre trecutul şi prezentul nostru. Mai puţin despre viitor. Un dialog care îşi propune să fie o meditaţie făcută fără patimă, uneori, poate, o aspră judecare de sine, dar de pe urma căreia toată lumea are ceva de câştigat.

Citiţi şi: Lucian Boia: „Românii au mai mult cultura compromisului, decât cultura rezistenței“

O sumă de cărți controversate

Ultimele cărţi ale lui Lucian Boia au stârnit discuţii aprinse. Mai cu seamă „De ce este România altfel?“. S-a vorbit de patriotism şi de lipsă de patriotism. Însă criticii cei mai înverşunaţi ai lui Lucian Boia au uitat, pare-se, că numai cine iubeşte poate suferi pentru neîmplinirile fiinţei îndrăgite.

Evenimentul va fi deschis de Andrei Dimitriu, Directorul General al Filarmonicii „George Enescu“, urmat de un interludiu muzical susținut de violonista Cristina Anghelescu şi de pianistul Viniciu Moroianu. În încheiere, Lucian Boia va acorda autografe.

Info:

Biletele, în valoare de 50 şi de 70 de lei, vor fi puse în vânzare începând de luni, 3 iunie, şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16.00 – 19.00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

Foto credit: Giani Oprina

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.