Lucian Pintilie, premiat la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-pintilie-premiat-la-festivalul-filmului-european/

Reputatul regizor Lucian Pintilie a fost premiat de Institutul Cultural Român pentru excepţionala activitate de promovare a culturii române, în cadrul Galei de lansare a Festivalului Filmului European desfăşurată luni seara la Teatrul Naţional Bucureşti, eveniment prin care ICR marchează în 2018 Ziua Europei, Centenarul României şi Anul European al Patrimoniului Cultural.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2018

Ceremonia a avut loc la Sala Mare a Teatrului Național București în fața unei săli arhipline.

Premiul, împreună cu un spectaculos trofeu (operă a apreciatului artist plastic Ioan Nemțoi), a fost înmânat de doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, și a fost primit, în numele regizorului, de actorul Răzvan Vasilescu, protagonist în multe dintre peliculele maestrului.

Suntem onorați să oferim acest premiu maestrului Lucian Pintilie, cineast român de anvergură europeană, drept recunoaștere a excepționalei sale activități de promovare a culturii române și să includem filmul O vară de neuitat în programul Festivalului”, a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu.

Prezență constantă la evenimentele Institutului Cultural Român – amintim Mesageri Identitari, Luna Enescu la ICR sau Academia UNESCO a Tinerelor Femei – Excelența Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România, a subliniat încă o dată buna colaborare dintre ICR și Ambasada Franței.

Așa cum ne-a obișnuit și la alte evenimente ale Institutului Cultural Român la care a participat, doamna ambasador s-a adresat publicului în limba română și a vorbit despre filmul de deschidere a Galei, Au revoir là-haut / La revedere acolo sus (Franța, 2017, în regia lui Albert Dupontel).

Festivalul Filmului European a debutat luni seara cu ediția din București, care are loc între 7 și 13 mai, la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Național al Literaturii Române și la Spațiul Public European.

O parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri și alte evenimente speciale.

Festivitatea de deschidere a FFE s-a desfășurat în prezența a numeroase oficialități, membri ai corpului diplomatic și al institutelor culturale străine la București, personalități din lumea culturală, din spațiul politic și social, iubitori ai filmului.

Cea de a 22-a ediție a Festivalului își va continua traseul în alte șapte orașe: Galați (11 – 13 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Tîrgu Mureș (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 mai) și Sibiu (1 – 3 mai).

Programul complet al proiecțiilor din cele opt orașe este disponibil, aici.

Foto: Lucian Pintilie, Festivalul Filmului European – ffe.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.