Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, din nou la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/ludmila-ulitkaia-una-dintre-cele-mai-apreciate-scriitoare-ale-lumii-din-nou-la-bucuresti/

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2019

Aici, scriitoarea va purta un dialog cu Marina Constantinescu; sesiune de autografe. Traducerea va fi simultană din limba rusă. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin Eventbook.

Miercuri, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc o discuţie despre romanul „Scara lui Iakov”, urmată de sesiune de autografe. Participă: Ludmila Uliţkaia, Cristian Pătrăşconiu, Marius Constantinescu. Moderator: Denisa Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction. Traducerea va fi consecutivă din limba rusă. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin Eventbook.

Ludmila Uliţkaia

Scara lui Iakov

Joi, de la ora 11.00, la Sala „Stoicescu“ a Facultăţii de Drept (bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46) va avea loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

„Ludmila Uliţkaia este cea mai cunoscută şi mai impresionantă scriitoare rusă a timpurilor noastre. Oricine îi citeşte cărţile înţelege ceva mai bine această Rusie care ne pare atât de străină şi de ameninţătoare”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Despre Ludmila Uliţkaia

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai importante şi apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce şi-a luat licenţa în biologie la Universitatea din Moscova, a lucrat în cadrul Institutului de Genetică. La sfârşitul anilor ’70 s-a angajat consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova şi a scris scenarii de film.

Primul său roman, „Soniecika” (1995; Humanitas, 2004), i-a adus imediat notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă şi recompensat cu premiile Médicis étranger şi Giuseppe Acerbi.

Următorul roman, „Medeea şi copiii ei” (1996), i-a sporit renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care şi l-a adjudecat în 2001 pentru „Cazul Kukoţki”, roman încununat şi cu Premiul Penne (2006). „Înmormântare veselă” (1997; Humanitas, 2005), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, a fost tradus în peste douăzeci de limbi.

De acelaşi succes s-a bucurat volumul de povestiri „Fetiţele” (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum şi romanele „Minciunile femeilor” (2003; Humanitas, 2005) şi „Al dumneavoastră sincer, Şurik” (2003; Humanitas Fiction, 2008), câştigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Naţional pentru Literatură în China (2005) şi Grinzane Cavour în Italia (2008). Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolşaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania-Rusia, 2008) şi Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franţa, 2011).

În 2010, Uliţkaia a publicat romanul „Cortul verde”, tradus în română cu titlul „Imago” (Humanitas Fiction, 2016), primit elogios de presa internaţională, iar în 2015, „Scara lui Iakov” (Humanitas Fiction, 2018), care a câştigat, în cadrul Premiilor Bolşaia Kniga, Locul al treilea şi Premiul cititorilor. Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i-a fost acordat distincţia Officier de la Légion d’honneur şi în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

„Scara lui Iakov” este cel mai recent roman al Ludmilei Uliţkaia, apărut în noiembrie 2018 în traducerea Gabrielei Russo, în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. „Scara lui Iakov” ne relevă povestea a patru generaţii ce se desfăşoară într-o alternanţă continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferinţă, artă şi întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal. În 2016, romanul a câştigat, în cadrul Premiilor Bolşaia Kniga, Locul al treilea şi Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de ţări.

Foto: Ludmila Uliţkaia – facebook

04
/10
/16

La finalul acestei luni are loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu accent pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 15 evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 25-28 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

03
/10
/16

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România și le punem la luptă față în față. Cea care va câştiga confruntarea va fi declarată cartea lunii.

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

22
/09
/16

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Iată, Frida, îți scriu această scrisoare, prima dintr-un șir de scrisori către cei din cărți, și nu mă aștept să-mi răspunzi...

22
/09
/16

În această seară, de la ora 19.00, a Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.

15
/09
/16

Târgul Gaudeamus Carte școlară revine în Piața Universității din Capitală, pentru ediția a XIV-a, cu o ofertă bogată de manuale, materiale auxiliare sau beletristică. Târgul, cu intrare liberă, este deschis zilnic între orele 10,00 și 20,00, cu excepția zilei de duminică, 25 septembrie, când programul este 10,00 — 15,00.

14
/09
/16

Cartea „2666” (în trei volume), traducere din limba spaniolă de Eugenia Alexe Munteanu, a fost publicată la Editura Univers, în 2016.

14
/09
/16

Nouă editori germani, austrieci și elvețieni ajung miercuri la București. Aceştia se vor întâlni cu editori români în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană, în contextul în care România va fi invitată de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig din 2018.

12
/09
/16

„Nu am ştiut că au fost atât de mulţi idioţi în lume, până când am început să folosesc Internetul.” - Stanislaw Lem. În urmă cu 95 de ani, într-o zi de 12 septembrie, se năştea la Lvov (pe atunci în Polonia), unul din cei mai cunoscuţi autori de literatură ştiinţifico-fantastică.

08
/09
/16

Deşi acceptase cu plăcere invitaţia lui Ion Caramitru de a deschide noua serie a Conferinţelor Teatrului Naţional, din motive de sănătate, Neagu Djuvara a decis să amâne conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio.