„Lumea o salvăm doar când reciclăm” – Campanie de educație ecologică
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-o-salvam-doar-cand-reciclam-campanie-de-educatie-ecologica/

Teatrul Ion Creangă anunţă începerea campaniei de educaţie ecologică „Lumea o salvăm doar când reciclăm” realizată în parteneriat cu Green Group, în perioada mai – decembrie a.c. Campania îşi propune să încurajeze acţiunile de reciclare şi să contribuie la creşterea nivelului de reciclare la scară naţională, prin intermediul unor activări de responsabilizare asupra mediului, dar şi printr-un spectacol de teatru.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2023

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor municipale, cu doar 14%, potrivit unui infografic al Monitorului Social. În anul 2020, majoritatea statelor UE au atins un procent de 55% de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu excepția României, care nu a reușit să depășească pragul din anul anterior. Astfel, pentru a schimba acest lucru la nivel național, educația ecologică ar trebui să înceapă de la cele mai fragede vârste, acest lucru fiind vital atât pentru ecosistem, cât și pentru noi, oamenii.

„Lumea o salvăm doar când reciclăm” este o campanie de informare care își propune să-i educe și să-i responsabilizeze pe copii și familiile acestora cu privire la importanța reciclării, implicându-i într-o campanie de colectare a deșeurilor din PET și doze de aluminiu, cu scopul de a crea primul spectacol din România realizat din materiale reciclate. Campania va începe pe 15 mai a.c., recunoscută ca Ziua Internațională de Acțiune pentru Climă și se va derula până în luna decembrie a.c., în două etape: prima etapă va avea loc în perioada mai – septembrie, iar a doua etapă, în perioada septembrie – decembrie. Activitățile din cadrul acestei campanii vor avea loc în mai multe locații: Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23), Sediul administrativ al Teatrului (Str. Gen. Constantin Budișteanu 24), Sala Mare (Str. Piața Amzei 13), dar și online, pe platformele de social media ale teatrului și online.

Astfel, în prima etapă a campaniei, un container al partenerilor de la Green Group va fi amplasat la Sala Mică și în el se vor strânge ambalaje din PET și doze de aluminiu aduse de public, conform programului de colectare*. Acestea vor fi colectate lunar de către Green Group, trecute prin procesul de reciclare, iar ulterior, din ele se va construi scenografia spectacolului de teatru „Aventurile lui Săgeată”, care va avea premiera în luna septembrie, la Sala Mare a Teatrului Ion Creangă, din Strada Piața Amzei nr. 13. De altfel, containerul va avea forma și aspectul personajului principal din povestea spectacolului, respectiv Săgeată, care reprezintă o minge dezumflată și uzată.

Etapa a doua a campaniei începe odată cu premiera spectacolului „Aventurile lui Săgeată”, respectiv povestea unei mingi dezumflate care ajunge să fie abandonată într-un parc, alături de alte deșeuri care vor fi personificate. Procesul transformării este liantul întregului spectacol, iar copiii vor lua parte la aventura lui Săgeată, care refuză să-și accepte inutilitatea și înfruntă necunoscutul reciclării, dorind să se transforme în ceva util.

În cadrul acestei campanii, pe parcursul celor două etape, vor avea loc mai multe acțiuni de activare și educație ecologică, atât în mediul online, cât și fizic, în locațiile de desfășurare ale proiectului. În acest sens, se vor desfășura și ateliere de educație despre mediu și sustenabilitate pentru a-i face pe copii să înțeleagă mai bine motivul și procesul reciclării, dar și cum prin joc, pot face această acțiune foarte ușor și la ei acasă.

Sloganul campaniei este „Salvează-l pe Săgeată”, deoarece doar prin reciclare putem da o a doua șansă obiectelor pe care nu le mai folosim. Ele vor prinde viață într-un spectacol de teatru, pe scenă, iar spectatorii se vor bucura că au făcut un pas spre a salva lumea prin reciclare, dar și că au luat luat parte la construirea singurului spectacol din România realizat din materiale reciclate. Așa că vă invităm să vă implicați acum pentru o lume mai curată și să îl salvăm împreună pe Săgeată!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.