Luminita Gheorghiu, 67
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-67/

“Am o vorbă: te duci la medic şi vrei neapărat să-ţi dea un tratament bun. Aşa e şi când un spectator vine în sala de teatru sau la cinema: ar trebui să-i acorzi un spectacol plăcut, să nu greşeşti.” – Luminiţa Gheorghiu. Apreciata actriţă din „Pozitia copilului”, filmul care a câştigat Ursul de Aur în 2013, împlineşte, astăzi, 67 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Luminita Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949, în Bucuresti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. După absolvire este repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Cred că, dacă există valoare în ce faci, ea vorbeşte singură. Dacă mai vorbeşti şi tu, bruiezi. – Luminiţa Gheorghiu

Cu timpul devine remarcata şi tot mai apreciată de publicul de teatru pentru seriozitatea şi trăirile interioare.Din 1976 pană în 2003 va fi actriţa Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Dragostea şi râsul sunt cele mai bune leacuri pentru a putea trece cu sens prin această viaţă scurtă şi destul de complicată pentru fiecare dintre noi. – Luminiţa Gheorghiu

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc în Morometii

Luminiţa Gheorghiu îşi începe cariera cinematografică cu rolul „Catrina” din „Morometii”. Douăzeci de ani mai târziu, după aparitia în „Moarta domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu), devine cunoscută de cinefili cu rolul pentru care primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film (ianuarie 2007).

Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. – Luminiţa Gheorghiu

În 1985, cand se pregătea pentru întâiul ei rol cinematografic, Luminiţa Gheorghiu trece printr-o tragedie fără seamăn, pierzându-şi fiica cea mare, Iuliana. Teatrul si filmul o vor menţine în viaţă, după cum declara actriţa, într-un interviu pentru Formula As…

Tocmai mi se propusese sa dau o proba de film pentru un rol, in sfarsit important, nu ca cele maruntele facute pana atunci – Catrina lui Moromete, din ecranizarea dupa Marin Preda. In starea de spirit in care ma aflam, dupa moartea fetitei, m-am dus la probe si eram sigura ca nu voi convinge. Dar Stere Gulea a avut incredere ca voi duce pana la capat acel rol dificil, cu care mi-am inceput cariera cinematografica. Dumnezeu mi-a pus pe umeri o cruce grea, dar mi-a dat si o raza de mangaiere, deschizandu-mi un drum. Am pasit pe el cu curaj si uite ca incep sa culeg roadele – Luminiţa Gheorghiu

În 2013, „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon – film în care Luminita Gheorghiu reuşeşte un rol de excepţie, câştigă Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin.

„Nu pot uita anii în care sălile de teatru erau arhipline, în care se venea în rochie lungă, în care aplauzele nu se mai terminau.” – Luminiţa Gheorghiu

Foto: Luminiţa Gheorghiu – facebook, cinemagia

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.