Lungmetraje românești premiate la Cannes și San Sebastián, în programul ANONIMUL 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetraje-romanesti-premiate-la-cannes-si-san-sebastian-in-programul-anonimul-2022/

Lungmetraje româneşti care s-au regăsit în palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes şi San Sebastián, sunt incluse în programul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, în afara competiţiei.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2022

ANONIMUL va avea loc anul acesta în perioada 8 – 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie, o competiție de lungmetraje, dar și proiecții în afara concursului. Toate proiecțiile vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Lungmetrajele românești prezentate în afara competiției sunt „Marocco”, regizat de Emanuel Pârvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, de Sebastian Mihăilescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” al lui Gabriel de Achim.

„Marocco”, al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, cu Şerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău şi Tudor Cucu-Dumitrescu în distribuţie, a avut premiera mondială în competiţia New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastián 2021.

Producția, care a fost selectată anul acesta în competiții la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor ce au consecințe fatale.

Acțiunea din „Metronom”, lungmetrajul de debut al lui Alexandru Belc, recompensat anul acesta în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru regie, are loc la începutul anilor ‘70, când doi liceeni îndrăgostiți scriu scrisori pentru emisiunea „Metronom” de la radio Europa Liberă.

Când familia lui primește aprobarea să plece definitiv din țară, ei știu că trebuie să se despartă, iar ultimele zile împreună devin hotărâtoare pentru întreaga lor viață. Din distribuție fac parte Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.

„Balaur”, scris și regizat de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol în rolurile principale, este inspirat de întâmplări reale.

Lungmetrajul, prezentat anterior în festivaluri din India, Statele Unite și Grecia, are în centru o profesoară care predă Religie la liceu și este căsătorită cu preotul orașului. Ea ajunge să aibă o aventură cu un adolescent, își propune să îl controleze, dar își pierde propriul control în această încercare.

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu şi premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Ji.hlava, prezintă mai mulți tineri care participă la un casting pentru un film despre anii de tinereţe ai fostului dictator.

Un melanj experimental documentar-ficţiune, „Pentru mine tu ești Ceaușescu” e un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu.

Thrillerul psihologic „Miracol”, de Bogdan George Apetri – al cărui „Neidentificat” a câștigat Trofeul ANONIMUL 2021 -, a avut premiera mondială anul trecut, în competiția Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția.

Lungmetrajul, cu Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu în rolurile principale, este împărțit în două capitole. În centru stă povestea unei tinere călugărițe care părăsește temporar mănăstirea pentru a rezolva o problemă urgentă. Drumul de întoarcere îi rezervă însă o soartă neaşteptată, iar ancheta unui inspector de poliţie dezvăluie indicii care conduc spre un posibil miracol.

Filmul de aventuri „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, are o componentă educativă, de conștientizare cu privire la problemele de mediu. Mai mulți copii își petrec vacanța într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Când descoperă întâmplător doi braconieri, misiunea lor devine și mai importantă.

„Crai Nou”, marele câștigător al Festivalului de Film de la San Sebastián 2021, este primul lungmetraj regizat de Alina Grigore. Drama, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov în distribuție, urmează parcursul psihologic al unei fete spre procesul ei de dezumanizare. În timp ce încearcă să plece la studii în Bucureşti şi să scape de presiunile familiei, ea se transformă din victimă în agresor, ca urmare a violențelor la care e supusă.

Recompensat anul trecut la Veneția cu Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut, dar și cu alte două trofee în secțiunea Giornate degli Autori, „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, o are în centru pe Daria care ajunge, la doar 18 ani, într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de heroină. Inocenţa ei o salvează de avansurile bărbaţilor din interior şi, surprinzător, ei îi oferă protecţie. Tânăra se bucură de atenţie, până când află că orice tratament special se plăteşte pe măsură.

„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim, a avut premiera mondială la Tallin Black Nights FF 2021. Lungmetrajul, cu Bogdan Dumitrache, Anca Androne și Luiza Gherghinescu în distribuție, relatează întâmplările prin care trece un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Pune în scenă trauma morții fiicei lui, însă folosirea vieții personale în scop artistic vine cu un preț mare.

Mai multe detalii și programul complet festivalului vor fi anunțate pe parcursul săptămânilor viitoare, pe http://www.festival-anonimul.ro/ .

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.