Maestrul Radu Beligan, în spectacolul Confesiuni despre artă şi viaţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/maestrul-radu-beligan-in-spectacolul-confesiuni-despre-arta-si-viata-la-teatrul-national/

Marele maestru al scenei româneşti, Radu Beligan, va susţine, luni, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul intitulat „Confesiuni despre artă şi viaţă”. Discipol al renumitei actriţe Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este una dintre personalităţile de referinţă ale teatrului românesc, cu un repertoriu extrem de complex, atât clasic, cât şi modern. Maestrul a transpus scenic […]

Un articol de Andrada Văsii|21 ianuarie 2013

Marele maestru al scenei româneşti, Radu Beligan, va susţine, luni, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul intitulat „Confesiuni despre artă şi viaţă”.

Discipol al renumitei actriţe Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este una dintre personalităţile de referinţă ale teatrului românesc, cu un repertoriu extrem de complex, atât clasic, cât şi modern. Maestrul a transpus scenic roluri celebre, în cele peste şapte decenii în care viaţa sa se confundă, impecabil, cu cea de actor.

Spectacolul „Confesiuni despre viaţă şi artă” este alcătuit din impresionante destăinuri, unele pline de umor, ale prestigiosului actor, profesor, regizor, director de teatru şi scriitor, care a împlinit, la 14 decembrie 2012, vârsta de 94 de ani. Maestrul Radu Beligan dezvăluie publicului o lume în care „teatrul era rege”. Din punctul său de vedere, cariera i-a stat „sub o stea norocoasă”, ce i-a mijlocit întâlnirea cu actriţa şi profesoara Lucia Sturdza Bulandra şi cu Eugen Ionescu, ilustru protagonist al teatrului absurdului.

Distins cu titlurile de „Artist Emerit”, în 1953, şi „Artist al Poporului”, în 1962, Radu Beligan este primul actor român căruia i-a fost conferită Medalia „Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare Franceze”, prin decret al presedintelui Franţei, Jacques Chirac, în aprilie 2002.

Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

Sursa: Agerpres

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.