Radu Beligan. Scurtă incursiune în amintire
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-scurta-incursiune-in-amintire/

REMEMORARE În mijlocul lumii, traversând perioade complicate, actorul Radu Beligan şi-a urmat drumul până la capăt.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 decembrie 2022

Născut într-o zi de 14 decembrie dintr-un an îndepărtat, într-o familie care i-a dat aripi să zboare, artistul a atins superlative rămase în istoria artelor spectacolului.

Traversând mai multe epoci și mai multe mode, actorul este protagonistul unui destin alcătuit din multe momente unice, printre care și cele din ultimii ani de viață, când spectatorii l-au putut aplauda și la Teatrul Metropolis. Reper al calendarului cultural al unei țări care i-a oferit nenumărate experiențe valoroase, numele lui este astăzi sinonim cu excelența. Profesia, pe care a pus-o mereu înainte de toate, l-a răsplătit cu reușite deosebite decenii la rând. Radu Beligan a jucat roluri remarcabile, a înființat companii și teatre, a condus instituții, a impus autori dramatici, a deschis căi. Iubind cu patimă arta, a fost dintotdeauna îndrăgostit de spectacole, cărți, concerte, filme, tablouri și a rămas mereu, cum povestea el însuși, elev.

An de an, pe 14 decembrie, chipul și vocea lui se întorc în amintiri și ne invită la reverie, reflecție, relectură și revedere. Astăzi deschidem cărțile artistului stins din viață în anul 2016, îi recitim dialogurile sclipitoare, îi rememorăm personalitatea. Îl redescoperim pornind de la propriile sale cuvinte, strânse în idei care trasează o schiță de portret pentru un spirit greu de surprins în cuvinte.

„Mă simt mândru că sunt român în fiecare zi”

„Nu mi-a fost niciodată ruşine că sunt român. Nici măcar atunci când, călătorind cu metroul, la Paris, am fost abordat de câte un conaţional dotat cu acordeon, muzicuţă sau măcar o pancartă cu tradiţionalul Je suis roumain, donnez-moi 50C pour manger – şi, credeţi-mă, nu mi s-a întâmplat de puţine ori. În schimb, mă simt mândru că sunt român în fiecare zi.”

„O maladie generală”

„Voi, teatrologii, sunteți moartea teatrului – în întreaga lume. E o maladie generală: căutați cu lumânarea noi sisteme estetice, noi puncte de vedere asupra artei, pronosticați și trageți concluzii. Se scriu tomuri întregi, dar știți câte spectacole cu adevărat mari se fac într-un an pe glob? Șapte, opt. S-a stabilit astfel un raport ciudat: o imensă cantitate de scriitură pentru foarte puțin material faptic. E rău, pentru că astfel se denaturează realitatea. E rău, fiindcă astfel se regizează curente de opinii care n-au suportul unor opere reprezentând ceva substanțial. E rău mai ales deoarece acreditați valori și născociți, acceptați și vedeți pretutindeni programe estetice. De altfel „programul estetic” este unul dintre sloganurile la modă. Fiecare teatru, fiecare spectacol (fie că are, fie că n-are resurse pentru asta) se alipește – sub această presiune, unei orientări, are orgoliul unei titulaturi, iar voi, teoreticienii și cronicarii dramatici, din confort sau din snobism intelectual, descoperiți și judecați în virtutea unei concepții pe care o puneți în seama creației și a realizatorilor”.

„Nu voi avea liniște până nu o voi atinge”

„Dintotdeauna cărțile au avut asupra mea același efect pe care îl are valeriana asupra pisicilor. E de ajuns ca în raza mea vizuală să apară o carte pentru ca, din acel moment, să nu mai conteze nimic altceva. Nu voi avea liniște până nu o voi atinge, deschide, răsfoi îndelung, indiferent de locul sau de poziția în care m-aș afla. Prima mea soție, Nineta Gusti, obișnuia să-mi spună, ori de câte ori rămâneam mesmerizat în fața vreunei librării: «Tata vede litere».”

„Ești mai bătrân când ești tânăr și mai tânăr când ești bătrân”

„A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai ușor, mai liber. Într-un anumit sens, ești mai bătrân când ești tânăr și mai tânăr când ești bătrân. Viața se scurge ca o permanentă și progresivă delestare de prejudecăți și constrângeri. Avea dreptate Picasso când spunea că îți trebuie mult timp ca să devii tânăr!”

 „O viață bine trăită”

„Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumusețea cu care anumiți oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărțile pe care le scriu și viața pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viață bine trăită. Aș zice chiar că este opera de artă prin excelență.”

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.