Maestrul si Margareta – de la Teatrul Naţional Sibiu la Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/maestrul-si-margareta-de-la-teatrul-national-sibiu-la-budapesta/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă sâmbătă, 19 octombrie, de la orele 16:00 şi 20:00, spectacolul Maestrul si Margareta în regia lui Zoltán Balázs.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă sâmbătă, 19 octombrie, de la orele 16:00 şi 20:00, spectacolul Maestrul si Margareta în regia lui Zoltán Balázs.

Cele două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc pe scena Teatrului Naţional din Budapesta, în cadrul Café Budapest Contemporary Arts Festival.

Maestrul si Margareta este o adaptare după romanul omonim al scriitorului rus Mihail Bulgakov. Considerată una dintre cele mai importante opere ale secolului al XX-lea, capodopera romancierului Mihail Bulgakov tratează tema eternei lupte dintre bine şi rău, dar şi a liberului arbitru printr-o fascinantă poveste de dragoste ce are loc într-un peisaj suprarealist al Uniunii Sovietice.

Montarea de pe scena Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare ce combină proiecţii video cu momente muzicale live, iar ideea decorului îşi găseşte inspiraţia într-o veche biserică armenească, descoperită de regizor în Polonia.

O nouă viziune regizorală pentru Maestrul si Margareta

Viziunea regizorală a lui Zoltán Balázs ţese din firele simbolice şi alegorice ale romanului o structură de complexitatea unei spirale ADN pentru Maestrul si Margareta. Substraturile şi oglindirile complexe din textul lui Bulgakov sunt exploatate de regizorul maghiar asemenea unui mozaic monumental, în două variante de spectacol, fiecare cu interpretări actoriceşti distincte.

Citiţi şi: Teatrul Național din Sibiu programează la cererea publicului o nouă reprezentație pentru spectacolul „Maestrul și Margareta”

Spectacolul este construit cu o distribuţie dublă ce reuneşte atât actori de la Teatrul Naţional din Sibiu, cât şi actori de la Teatrul Maladype din Budapesta.

Maestrul si Margareta la FITS

Imagine din spectacolul Maestrul si Margareta la festivalul FITS

Premiera spectacolului a avut loc anul acesta, pe data de 22 martie şi îi aduce pe scenă pe actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Adrian Neacşu, Mariana Mihu/Ákos Orosz, Ema Veţean, Pali Vecsei, Serenela Mureşan/ Zoltán Lendváczky, Eduard Pătraşcu/ Erika Tankó, Adrian Matioc, Cătălin Pătru, Ciprian Scurtea, Diana Fufezan, Florin Coşuleţ, Mihai Coman, Viorel Raţă, Dan Glasu, Vlad Robaş, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Gabriela Neagu, Eva Ungvari şi Sanda Anastasof.

Café Budapest Contemporary Arts Festival este un festival anual de artele spectacolului, organizat în capitala Ungariei, începând cu anul 1992. Cunoscut iniţial sub denumirea de Festivalul de Toamnă de la Budapesta, evenimentul reuneşte spectacole de dans, jazz, teatru şi poezie într-un program ce promovează creaţiile contemporane şi de avangardă.

Info: 

Maestrul si Margareta este o coproducţie a Teatrului Naţional din Sibiu în parteneriat cu Teatrul Maladype din Budapesta.

Foto credit: paul Baila, Sebastian Marcovici, spectacolul Maestrul si Margareta

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.