MAHLER, geniul contrastelor – conferinţă cu Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/mahler-geniul-contrastelor-conferinta-cu-tiberiu-soare/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

Un articol de Elena Simion|27 octombrie 2015

Programul cultural „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni” este o continuare a colaborării din cunoscutul dirijor şi Fundaţia Calea Victoriei. Primul proiect, numit “Pentru ce mergem la Operă?”, lansat în ianuarie 2012, a fost finalizat prin publicarea cărţii cu acelaşi nume, apărută în 2014.

Sâmbăta, 31 octombrie, publicul se va reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care va povesti despre marele compozitor Gustav Mahler. Nu întâmplător, această conferinţă urmează după cea despre Richard Wagner, compozitorul care l-a influenţat foarte mult pe Mahler.
Gustav Mahler a fost un compozitor austriac al Romantismului târziu și unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale. S-a născut în satul Kalischt, Boemia, Imperiul Austriac, astăzi Kaliště, în Cehia. Familia s-a mutat apoi în Iglau (astăzi Jihlava) unde Mahler a crescut.

În calitate de compozitor, stilul lui Mahler se regăsește la granița dintre tradiția austro-germană a secolului al XIX-lea și modernismul de la începutulde secolului al XX-lea. Deși în timpul vieții sale aptitudinile de dirijor erau unanim recunoscute, muzica proprie a căpătat popularitate doar după perioade de relative neglijări, care au inclus și interzicerea interpretării lucrărilor sale în cea mai mare parte a Europei în timpul Germaniei Naziste. După 1945, muzica sa a fost redescoperită, iar Mahler a devenit unul dintre cei mai înregistrați și interpretați compozitori.

Născut în condiții umile, Mahler a demonstrat abilități muzicale de la o vârstă fragedă. După ce a absolvit Conservatorul din Viena în 1878, a avut o succesiune de posturi de dirijor care i-au sporit reputația în rândul operelor europene, culminând cu obținerea postului de director al Operei de Stat din Viena, în 1897. În timpul celor zece ani petrecuți la Viena, Mahler – care s-a convertit de la iudaism la catolicism pentru a-și asigura postul – a fost frecvent victima presei antisemite.

mahler_afis-354x500Cu toate acestea, producțiile sale inovatoare și insistența pentru interpretare la cele mai înalte standarde l-au făcut unul dintre cei mai importanți dirijori de operă, în special a operelor lui Wagner și Mozart. Spre sfârșitul vieții sale a fost pentru scurt timp directorul Operei Metropolitane din New York și al Filarmonicii din New York.

Opera lui Mahler este relativ redusă cantitativ deoarece își câștiga existența ca dirijor, compoziția fiind o activitate din timpul liber. Totuși, acorda compoziției cât de mult timp putea, rezervând vacanțele dintre stagiuni concentrării creativă. Cu excepţia primelor sale lucrări, compuse în perioada studenţiei, lucrările lui Mahler sunt compuse pentru orchestre mari, coruri simfonice și soliști de operă.

În mod paradoxal, Mahler a fost cunoscut în timpul vieții ca fiind cel mai mare dirijor al vremii, mai ales dirijor de operă, desi nu a scris nicio operă. A fost târziu recunoscut drept compozitor, iar reacţiile au fost variate, nefiind o acceptare unanimă.

Muzica lui Mahler este o împletire între romantism şi cinism, poezie şi sarcasm, reflectând ruptura de muzica anterioară. Muzica lui Mahler reflecta gândirea panteistă, conform căreia Dumnezeu poate fi găsit în natură. Fascinatia sa pentru natura poate fi recunoscută în compozitii precum Simfonia I, în care apare în partitura notaţia “ca un sunet al naturii”. Mahler era un om al contrastelor, iar muzica sa pendulează între sublim şi derizoriu. Regăsim sonorităţi sordide, folclor suburuban sau influenţe din muzica Klezmer.
A avut o influenţă foarte mare asupra compozitorilor care i-au urmat, unul dintre marii compozitori influenţaţi de el fiind Şostakovici. Muzica lui Mahler reflectă revolta sublimului şi recuperarea banalului, a sordidului, estetica urâtului, kitsch-ul valorificat în artă.

Veţi putea afla mai multe despre Gustave Mahler – geniul contrastelor şi muzica sa, participând la această conferinţă susţinută de carismaticul dirijor Tiberiu Soare.

INFO

Vă puteţi înscrie la eveniment prin email la [email protected]. Pentru informatii suplimentare sunati la 0735 863 846, 0735 863 845 sau 021-321.30.22

FOTO: Petrică Tănase

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.