MAHLER, geniul contrastelor – conferinţă cu Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/mahler-geniul-contrastelor-conferinta-cu-tiberiu-soare/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

Un articol de Elena Simion|27 octombrie 2015

Programul cultural „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni” este o continuare a colaborării din cunoscutul dirijor şi Fundaţia Calea Victoriei. Primul proiect, numit “Pentru ce mergem la Operă?”, lansat în ianuarie 2012, a fost finalizat prin publicarea cărţii cu acelaşi nume, apărută în 2014.

Sâmbăta, 31 octombrie, publicul se va reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care va povesti despre marele compozitor Gustav Mahler. Nu întâmplător, această conferinţă urmează după cea despre Richard Wagner, compozitorul care l-a influenţat foarte mult pe Mahler.
Gustav Mahler a fost un compozitor austriac al Romantismului târziu și unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale. S-a născut în satul Kalischt, Boemia, Imperiul Austriac, astăzi Kaliště, în Cehia. Familia s-a mutat apoi în Iglau (astăzi Jihlava) unde Mahler a crescut.

În calitate de compozitor, stilul lui Mahler se regăsește la granița dintre tradiția austro-germană a secolului al XIX-lea și modernismul de la începutulde secolului al XX-lea. Deși în timpul vieții sale aptitudinile de dirijor erau unanim recunoscute, muzica proprie a căpătat popularitate doar după perioade de relative neglijări, care au inclus și interzicerea interpretării lucrărilor sale în cea mai mare parte a Europei în timpul Germaniei Naziste. După 1945, muzica sa a fost redescoperită, iar Mahler a devenit unul dintre cei mai înregistrați și interpretați compozitori.

Născut în condiții umile, Mahler a demonstrat abilități muzicale de la o vârstă fragedă. După ce a absolvit Conservatorul din Viena în 1878, a avut o succesiune de posturi de dirijor care i-au sporit reputația în rândul operelor europene, culminând cu obținerea postului de director al Operei de Stat din Viena, în 1897. În timpul celor zece ani petrecuți la Viena, Mahler – care s-a convertit de la iudaism la catolicism pentru a-și asigura postul – a fost frecvent victima presei antisemite.

mahler_afis-354x500Cu toate acestea, producțiile sale inovatoare și insistența pentru interpretare la cele mai înalte standarde l-au făcut unul dintre cei mai importanți dirijori de operă, în special a operelor lui Wagner și Mozart. Spre sfârșitul vieții sale a fost pentru scurt timp directorul Operei Metropolitane din New York și al Filarmonicii din New York.

Opera lui Mahler este relativ redusă cantitativ deoarece își câștiga existența ca dirijor, compoziția fiind o activitate din timpul liber. Totuși, acorda compoziției cât de mult timp putea, rezervând vacanțele dintre stagiuni concentrării creativă. Cu excepţia primelor sale lucrări, compuse în perioada studenţiei, lucrările lui Mahler sunt compuse pentru orchestre mari, coruri simfonice și soliști de operă.

În mod paradoxal, Mahler a fost cunoscut în timpul vieții ca fiind cel mai mare dirijor al vremii, mai ales dirijor de operă, desi nu a scris nicio operă. A fost târziu recunoscut drept compozitor, iar reacţiile au fost variate, nefiind o acceptare unanimă.

Muzica lui Mahler este o împletire între romantism şi cinism, poezie şi sarcasm, reflectând ruptura de muzica anterioară. Muzica lui Mahler reflecta gândirea panteistă, conform căreia Dumnezeu poate fi găsit în natură. Fascinatia sa pentru natura poate fi recunoscută în compozitii precum Simfonia I, în care apare în partitura notaţia “ca un sunet al naturii”. Mahler era un om al contrastelor, iar muzica sa pendulează între sublim şi derizoriu. Regăsim sonorităţi sordide, folclor suburuban sau influenţe din muzica Klezmer.
A avut o influenţă foarte mare asupra compozitorilor care i-au urmat, unul dintre marii compozitori influenţaţi de el fiind Şostakovici. Muzica lui Mahler reflectă revolta sublimului şi recuperarea banalului, a sordidului, estetica urâtului, kitsch-ul valorificat în artă.

Veţi putea afla mai multe despre Gustave Mahler – geniul contrastelor şi muzica sa, participând la această conferinţă susţinută de carismaticul dirijor Tiberiu Soare.

INFO

Vă puteţi înscrie la eveniment prin email la [email protected]. Pentru informatii suplimentare sunati la 0735 863 846, 0735 863 845 sau 021-321.30.22

FOTO: Petrică Tănase

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.

22
/03
/21

Ați ascultat vreodată un concert pentru flaut, harpă și orchestră? O alăturare sonoră deosebită, sub semnătura genialului Mozart, este ceea ce vă propun miercuri, 24 martie (ora 19.00), trei apreciați muzicieni români: dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, flautistul MATEI IOACHIMESCU și harpista MARIA BÎLDEA - alături de Orchestra de Cameră Radio.

19
/03
/21

OAMENII MUZICII Ați auzit de musical-urile Cats, Jesus Christ Superstar, Schoolf of Rock și mai ales The Phantom of the Opera? Sau hit-ul din filmul Evita, Don’t Cry for Me Argentina? Acestea și multe altele, sunt produsul minții „fabricii de hit-uri” numite Andrew Lloyd Webber. Următoarea sa premieră va fi anul acesta.

19
/03
/21

A cincea zi a festivalului Classix a fost încheiată cu concertul extraordinar „Classix in Perpetuum”, susținut de artistul emergent Alexander Krichel în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași. Pianistul german este cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente opus-uri ale repertoriului pianistic.