Mai multe producţii româneşti şi româno-maghiare la Festivalul de Film de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/mai-multe-productii-romanesti-si-romano-maghiare-la-festivalul-de-film-de-la-sarajevo/

Noul film al regizorului Paul Negoescu, „Oameni de treabă”, va avea premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo (12-19 august), unde au mai fost selectate şi documentare şi scurtmetraje româneşti sau româno-maghiare.

Un articol de Ionuţ Mareş|22 iulie 2022

OAMENI DE TREABĂ (2022), al patrulea lungmetraj al regizorului Paul Negoescu, îl are ca protagonist pe Ilie, un şef de post dintr-un sat din nordul Moldovei, care vrea să își clădească o viață liniștită și confortabilă, numai că mai multe alegeri greșite și întâmplări nefaste îl împing către o situație fără scăpare.

Filmul îi are în distribuţie pe Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir. Companiile producătoare sunt Tangaj Production, Papillon Film, Screening Emotions şi Avanpost Production. Producători sunt Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu şi Poli Angelova. Scenariul este scris de Radu Romaniuc şi Oana Tudor, imaginea este semnată de Ana Drăghici, muzica – de Marius Leftărache, montajul îi aparţine lui Eugen Kelemen, sunetul este făcut de Marius Leftărache, decorul – de Vanina Geleva, iar costumele – de Mălina Ionescu.

În cadrul competiţiei de lungmetraje au fost selectate opt titluri – patru vor fi proiectate în premieră mondială, iar alte patru, în premieră regională.

În competiţia de documentare de lungmetraj, care numără 22 de titluri, vor avea premiera producţia românească THE CHALICE. OF SONS AND DAUGHTERS / O TAHTAI. SAVENDAR TAI SEIANDAR (2022), de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu, şi co-producţia româno-maghiară TOO CLOSE, de Botond Püsök.

Printre cele zece producţii selectate în competiţia de scurtmetraje se numără şi AMOK (co-producţie Ungaria-România), în regia lui Balázs Turai.

Competiţia de scurtmetraje studenţeşti numără 11 titluri, printre care şi filmele româneşti MON AMI, regizat de Carina Daşoveanu, şi MY SISTER AND I / EU ŞI SORA MEA, regizat de Theodor Ioniţă.

Festivalul include patru secţiuni competiţionale: lungmetraj, documentar, scurtmetraj şi film studenţesc, în cadrul cărora vor fi proiectate 51 de filme – 21 de premiere mondiale, şapte premiere internaţionale, o premieră europeană, 21 regionale şi o premieră în Bosnia şi Herţegovina.

Festivalul de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 12-19 august.



12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.