Making Waves prezintă cel mai recent film de Nae Caranfil
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-prezinta-cel-mai-recent-film-de-nae-caranfil/

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea festivalului Making Waves de la New York, vineri, 29 noiembrie, sub patronajul Romanian Film Initiative şi al Film Society of Lincoln Center, în prezenţa regizorului şi a producătorului american Michael Fitzgerald.

Un articol de Corina Vladov|31 octombrie 2013

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea festivalului Making Waves de la New York, vineri, 29 noiembrie, sub patronajul Romanian Film Initiative și al Film Society of Lincoln Center, în prezența regizorului și a producătorului american Michael Fitzgerald.

Această nouă ediție a festivalului de film românesc de la New York – MAKING WAVES: New Romanian Cinema – va avea loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Film Society of Lincoln Center si, grație succesului de anul trecut, se va extinde între 5-10 decembrie la Jacob Burns Film Center.

MAKING WAVES: New Romanian Cinema este cel mai important eveniment din Statele Unite ale Americii dedicat promovării filmului românesc. Pentru al doilea an consecutiv, Making Waves funcționează exclusiv din fonduri independente, obținute din donații private și printr-o campanie internațională de crowd-funding.

 Noua ediţie Making Waves are ca temă dominantă propaganda

15 lungmetraje (de ficțiune și documentare), 10 scurtmetraje, lansări de carte și o dezbatere despre libertatea de expresie construiesc arhitectura unei ediții a cărei temă dominantă este propaganda.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuție nume importante ale cinematografiei internaționale, precum Vera Farmiga (nominalizată la Oscar pentru rolul din Up in the Air) sau Mark Strong (Body of Lies, Tinker Tailor Soldier Spy, Sherlock Holmes), se inspiră din povestea celor șase autori ai marelui jaf din 1959, care au atacat mașina Băncii Naționale, furând echivalentul unui milion de dolari.

making waves

Imagine din filmul lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“

„Closer to the Moon“ e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar și pentru că abordarea e neașteptat de „relaxată” – poate un pic prea relaxată date fiind aspectele tragice ale poveștii. E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenția de limbă, și mai e și problema evreiască, rar dezbătută în filmele românești.

De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească și viața în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neașteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafață), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clișeul propagat de alte filme cum că viața în acea epocă era gri și sufocantă”, declara Nae Caranfil într-un interviu al ediției speciale AperiTIFF din 2012.

Noul film al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste București sau Metabolism“, va fi proiectat în închiderea festivalului, în prezența regizorului căruia Making Waves îi dedică o retrospectivă integrală. Programul complet al festivalului Making Waves este disponibil online.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.