Mandarina – Răzvan Petrescu își lansează noul volum de proză scurtă
https://www.ziarulmetropolis.ro/mandarina-razvan-petrescu-isi-lanseaza-noul-volum-de-proza-scurta/

Joi, 28 septembrie, de la ora 18:30, scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează noul volum de proză scurtă, „Mandarina” (Editura Curtea Veche). Evenimentul va avea loc în Pergola din Grădina Verona (în spatele librăriei Cărtureşti Verona, Str. Arthur Verona nr. 13, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2017

Alături de autor, vor vorbi Marius Chivu și Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing)

Un stil inconfundabil, marcat de o melancolie difuză, profundă, ascunsă însă de mult umor, de o inepuizabilă ironie şi mai ales de auto-ironie. Un periplu literar prin realitatea cotidiană, văzută de cele mai multe ori prin ochii unui scriitor, sărac, dar cu ambiţii mari, blocat într-un post de redactor… <<Mandarina>>, noul volum de proză scurtă scris de Răzvan Petrescu, este o carte <<despre fetiţe, bunici, informatori şi alte personaje biblice>>, o rememorare a comunismului şi o reinterpretare a realităţii polimorfe care i-a urmat. Între un realism sfâşietor, al cărui orizont este absurdul, şi banalitatea cotidiană, prozele scurte din <<Mandarina>> au la bază o viziune tragicomică a existenţei, a evenimentelor şi figurilor publice care au marcat viaţa românească a ultimelor decenii, în trecerea ei de la o veche lume a securiştilor şi temnicerilor la una a noilor îmbogăţiţi. – Marius Chivu.

(„Mandarina”, #prozăscurtă #pentruzilelungi de Răzvan Petrescu este disponibilă pentru precomandă la prețul de 32 lei, cu autograf din partea autorului, în magazinul online Curtea Veche Publishing.)

Despre Răzvan Petrescu

Răzvan Petrescu (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciați prozatori, dramaturgi și editori români. Numit de o bună parte din critică, dar și de cititori, deopotrivă, cel mai valoros autor român contemporan de proză scurtă, debutează în 1986, în volumul colectiv „Debut ’86”. Urmează volumele „Grădina de vară” (proză scurtă, 1989), „Eclipsa” (1993), „Într-o după-amiază de vineri” (proză scurtă, 1997), recompensat cu premiul Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului și premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București. Au urmat „Foxtrot XX” (meta-jurnal și publicistică, 2008, premiul pentru proză pe 2008, acordat de Radio România Cultural), „Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini” (Curtea Veche Publishing, interviuri în proză, 2013), „Scrisori către Mihai” (epistolar, Curtea Veche Publishing, 2014), „Ursulețul lui Freud” (critică ficțional-literară, Curtea Veche Publishing, 2015).

* * *

Pa pagina sa de facebook, Răzvan Petrescu anunță câteva dintre REGULILE LANSĂRII de joi

Regulile lansării:

  • Intrarea e 100 de euro pentru adulţi, 150 pentru elevi şi studenţi. Prezentaţi buletinul de identitate.
  • Folosirea toaletei e strict interzisă. Dacă nu vă puteţi abţine, faceţi o cerere.
  • Doamnele vor fi aşezate în faţă şi vor fi obligate să mă privească atent, cu ochii înrouraţi de admiraţie. Le voi face semn cînd să aplaude.
  • Ţinuta va fi lejeră, de preferat numai o trenă.
  • Aveţi datoria de a cumpăra cîte opt exemplare fiecare – veţi fi verificaţi la poartă.
  • Nu plecaţi cu solniţa în buzunar.

Foto: Răzvan Petrescu, Mandarina – curteaveche.ro

 

 

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.