Manifestul unei generații rebele: ”Nu voi fi niciodată ce vreți”, de Teodor Burnar
https://www.ziarulmetropolis.ro/manifestul-unei-generatii-rebele-nu-voi-fi-niciodata-ce-vreti-de-teodor-burnar/

Poezia înseamnă viaţă trăită şi mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie şi de o ştiinţă a cuvintelor, poezia se leagă de orice simţământ omenesc, de orice nuanţă a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viaţa trăită estre portretizată cu realism şi unde cuvintele devin purtătoare de emoţie într-un labirint lăuntric.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2022

Miercuri, 20 iulie, începând cu ora 19:00, la Bernschutz & Co. (strada Ion Nistor nr. 6, zona Universitate) vom lua aceste cuvinte, cu substanța lor, și le vom descoperi împreună în cadrul unei experiențe literare ce pledează pentru sinceritate, complexitate și reflecție. Moderator al evenimentului va fi omul de litere Alexandru Filimon.

”Nu voi fi niciodată ce vreți” (Editura Scrisul Românesc, iunie 2022), al doilea volum de poezie semnat de jurnalistul Teodor Burnar, este un mozaic al libertății, o libertate trăită într-un mediu abrutizat, birocratic, anti-poetic, unde poezia devine, exploziv, laitmotivul zilei.

Teodor Burnar ne amintește ”De ce trăim?” și de ce poezia vine să ne salveze dintr-un mediu care transformă banalitatea în monedă curentă. Totul rămâne un pariu pe care îl aruncăm șansei la un pahar de ceai rece, într-o seară de vară…

”Am scris Nu voi fi niciodată ce vreți deopotrivă ca un manifest personal, cât și ca un posibil manifest apostatic al generației mele”, explică Teodor Burnar. “A fi ceea ce ești, a nu fi ceea ce vor alții să fii, este prima condiție a unui trai onest. Volumul meu este despre curajul de a-ți asuma convingerile, despre cutezanța de a-ți urma drumul cu toate riscurile – și satisfacțiile – ce decurg din asta. Mai mult decât atât, NVFNCV este despre nevoia vitală de poezie, într-o lume aparent acaparată de pehlivani, mobilă și durere (ca să-mi citez tizul, Teodor Mazilu)… Poezia vine să ne scape de această aneantizare, ea este colacul de salvare pe care îl întindem lumii”.

Amintim că ”Exerciții de liber arbitru” este volumul de debut în poezie al poetului și jurnalistului Teodor Burnar, câștigătorul Premiului „Al. Macedonski – Prima Verba” al Editurii Scrisul Românesc, ediția 2019.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.