Lansare de carte și sesiune de autografe “Buletin de știri blues”- Tatiana Ernuțeanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-si-sesiune-de-autografe-buletin-de-stiri-blues-tatiana-ernuteanu/

Miercuri, 12 octombrie, ora 19.00, sunteţi invitaţi la lansarea volumului „Buletin de ştiri blues” (Tatiana Ernuţeanu), la librăria Cartureşti Verona. Evenimentul va fi moderat de Teodor Dună, iar alături de autoare, vor fi scriitorii Răzvan Cosmin Țupa şi Iulian Tănase.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2022

Un nou volum de poezie, semnat Tatiana Ernuțeanu, a apărut recent la Editura Tracus Arte. Compus într-un stil monodic, volumul Buletin de știri blues imersează cititorul într-o realitate distopică non-lineară, marcată parcă de o scenografie à la David Lynch, în care structuri epice neconvenționale par a sta agățate de un coeur fétiche și unde misterul pare bruiat doar de inserții hiper-realist-confesive. Un volum în care uneasiness-ul existențial se suprapune unei senzualități insinuante, dând naștere unei lecturi ce suprasolicită palierele emoționale.

Nu sunt ficțională, nu scriu la modă și nici măcar nu sunt un public adecvat să vorbesc despre scrierile mele. Acest volum este, de fapt, un singur poem, un poem al fragilității, iar fiecare bucată din el poate fi privită ca o conversație telefonică întreruptă – Tatiana Ernuțeanu

“Asta nu-i o carte, e o mână întinsă”, zicea Whitman despre cartea lui. O mână întinsă e și cartea Tatianei Ernuțeanu, dar una întinsă după o mână ocrotitoare, fie a mamei, fie una ca a lui Whitman. Poeme ale fragilității deopotrivă agresate și agresive sunt știrile din acest buletin recitat în ritm de blues. De fapt, bluesuri în ritm de rap (bluesuri mai curate erau cele din cartea de dinainte – Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra –, măcar pentru că acolo dominantă era saga erotică), declamate cu o febrilitate anxioasă și convertite într-o sintaxă distopică. Notații holografice se îmbulzesc în viteză unele peste altele, construind și deconstruind simultan o confesiune alertă și alertată, panicată și provocatoare. În parte introspectivă, cu fișe analitice specifice lirismului din cabinetul psihanalitic, în parte halucinatorie, poezia Tatianei are ritmul și logica unei vârtelnițe, intrând brusc într-un fel de vrie onirică și bătând la ușa suprarealistă. Realele cotidiene se precipită spre himeric și toate converg într-un lirism alergic la emoțional tocmai spre a camufla fondul emoțional traumatic. „Fericirea” Tatianei „a fost ieri”, iar ea însăși e un „personaj” doar „prin absență”. Un psihism strivit și răvășit, contorsionat și exploziv, își caută în poemele Tatianei registrul de exorcizare. Cântări de rană, dar fără lamentații, sunt poemele din acest Buletin de știri. – Alexandru Cistelecan

Coperta volumului este realizată de artistul Ciprian Mureșan și poartă denumirea “Drawing after ‘Apollo and Daphne’ by Bernini photographed from different angles”- 2021

Cartea poate fi găsită atât în librării, cât și pe site-ul editurii Tracus Arte.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.