EVENIMENT EDITORIAL. Antologia bilingvă de poezie (română și engleză) a anului 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-editorial-antologia-bilingva-de-poezie-romana-si-engleza-a-anului-2023/

Antologia de poezie 2023 a fost realizată în urma Concursului Naţional de Poezie „Lidia Vianu Translates” organizat în 2022.

Un articol de Rhea Cristina|29 martie 2023

„Poezie înseamnă să faci echilibristică pe liniile din palma lui Dumnezeu / Poetry is tightrope walking on the lines in God’s palm”, această antologie minunată bilingvă (română și engleză), cuprinde câte un poem al fiecăruia dintre cei 78 de poeţi români prezenţi în acest volum.

În „Cuvântul înainte” al cărții, renumitul profesor universitar doctor și traducător Lidia Vianu, care a realizat acest volum excepțional, declară cu emoție:

“Pentru ceea ce poate părea eroare de alegere sau judecată incorectă, vă rog daţi vina cu încredere pe traducătoare, care a decis să aleagă cu sufletul. Nu a fost scopul meu să descurajez absolut pe nimeni. Pot doar să spun că am avut marea bucurie să descopăr câţiva poeţi adevăraţi. Ajunge un singur poem minunat într-o viaţă, ca să fii poet.

M-a îngrozit mulţimea de premii care există în Ţara Românească. Zicea Blaise Pascal: „Dacă am scris o scrisoare atât de lungă, este pentru că nu am avut destul timp să o scriu mai scurtă.” [1657] Atâtea poeme lungi am primit…

Poezia nu trăieşte cu onoruri. Un poem adevărat este răstignirea unui suflet. Traducătorul de poezie este acela care se simte sortit să spună: Lăsaţi poeţii să vină la mine.”

Este o carte deosebit de specială, care include poemele celor 78 de câştigători ai Concursului Naţional pentru Traducerea Poeziei Româneşti „Lidia Vianu Translates” 2023.
Am întrebat-o pe scriitoarea Lidia Vianu de ce a realizat această antologie, care a fost motivatția dansei. Ne-a mărturisit cu sinceritate: “Mi-am dat seama târziu, dar scopul meu a fost să ajungă la cititori şi poeţii care nu sunt recenzaţi, abia dacă pot publica… I-am căutat în toate versurile primite. Şi am găsit mulţi.

Aceasta antologie se deosebește de altele similare în România tocmai prin poeţii promovaţi. Am dat la o parte noţiunea de „gaşcă”. Am ales tot ce mi s-a părut bun. Fără aranjamente, fără menajamente. Antologia astfel făcută ia pulsul literaturii române: arată că poezia nu moare, că din contră, avem mai mulţi poeţi ca niciodată şi se citeşte multă poezie. Pe Internet, e drept, dar nu e nimic rău în asta…”

Volumul a fost publicat de editura EIKON, această instituție curajoasă și nobilă, care a riscat, în aceste timpuri dificile, să pună în valoare poezia contemporană. Această apariție editorială nu este întâmplătoare și nici o excepție literară, pentru că editura EIKON, grație editorului ei, Valentin Ajder (absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu un Masterat în Lingvistică şi Filosofia religiei), are deja o remarcabilă colecție de poezie și susține, de 20 de ani, cărţi şi autori de certă valoare literară şi umană.

POEZIE ÎNSEAMNĂ SĂ FACI ECHILIBRISTICĂ PE LINIILE DIN PALMA LUI DUMNEZEU /
POETRY IS TIGHTROPE WALKING ON THE LINES IN GOD’S PALM

Translated into English by Lidia Vianu and Anne Stewart
Selected by Lidia Vianu
Poetry Anthology 2023. Parallel Texts.
Ediţie bilingvă.

Cartea poate fi comandată online pe siteul editurii EIKON, dând click aici.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.