Manoel de Oliveira, decorat cu Legiunea de Onoare la împlinirea vârstei de 106 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/manoel-de-oliveira-decorat-cu-legiunea-de-onoare-la-implinirea-varstei-de-106-ani/

Cineastul portughez Manoel de Oliveira, care sărbătoreşte joi împlinirea vârstei de 106 ani prin lansarea în cinematografe a unui nou scurtmetraj pe care l-a regizat, a primit decoraţia de Înalt Ofiţer al Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc marţi în oraşul Porto.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

Manoel de Oliveira, 106 ani / În prezenţa apropiaţilor săi, această recompensă atribuită de Franţa a fost înmânată cunoscutului regizor de ambasadorul francez în Portugalia, Jean-François Blarel, într-o ceremonie organizată la Muzeul Fundaţiei Serralves, o instituţie-far a vieţii culturale din Porto, oraşul natal al artistului.

Manoel de Oliveira a devenit astfel cel de-al patrulea portughez care primit medalia de Înalt Ofiţer al Legiunii de Onoare.

Cel mai recent scurtmetraj al lui Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, va fi lansat în cinematografele din Lisabona joi, în ziua în care cineastul va împlini vârsta de 106 ani. Filmul, intitulat „O Velho do Restelo”, turnat la Porto în primăvară şi prezentat apoi la Mostra de la Veneţia, va fi proiectat şi la Porto, într-un festival cinematografic.

Descris de autorul său ca „o reflecţie asupra omenirii”, acest scurtmetraj de 19 minute se inspiră mai ales dintr-un personaj din poemul epic „Os Lusíadas”, scris în secolul al XVI-lea de Luís de Camões, care relatează marile descoperiri maritime înfăptuite de navigatorii portughezi.

Peste 50 de filme de lungmetraj

De la primul său film, „Douro, Faina Fluvial”, lansat în 1931, Manoel de Oliveira a făcut peste 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, realizând cea mai mare parte a operei sale după ce trecuse de vârsta de 60 de ani.

Începând din 1988, a realizat aproape în fiecare an câte un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numără Marcello şi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich, Leonor Silveira şi nepotul său, Ricardo Trepa.

Cel mai recent lungmetraj al său, „O Gebo e a Sombra”, datează din 2012. Această comedie cu accente dramatice, adaptată după piesa omonimă a portughezului Raul Brandao, cu actriţele Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau, a fost prezentată la Festivalul de la Veneţia.

Filmele lui Manoel de Oliveira, cu estetică exigentă, îşi datorează succesul mai degrabă criticii de specialitate şi premiilor obţinute în străinătate decât recunoaşterii venite din partea marelui public.

Manoel de Oliveira a primit, în 1999, premiul special al juriului în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „A Carta/ Scrisoarea”, iar, cu doi ani înainte, „Viagem ao Princípio do Mundo” a câştigat premiul FIPRESCI la acelaşi festival.

Pentru a-i aduce un omagiu acestui artist cu o creativitate uluitoare, născut în 1908, la Porto, în acest oraş a fost inaugurat de curând un muzeu, amenajat în clădirea Fundaţiei Serralves, consacrat carierei excepţionale a cineastului portughez.

Foto: Manoel de Oliveira – cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.