Manuscrisul fanariot, un nou volum de Doina Ruşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/manuscrisul-fanariot-un-nou-volum-de-doina-rusti/

Manuscrisul fanariot, de Doina Ruşti, va fi lansat joi, 2 aprilie, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Carusel din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2015

Manuscrisul fanariot / Volumul semnat de Doina Ruşti a apărut recent la editura Polirom, joi, publicul având posibilitatea să asculte câteva pagini din acest volum în lectura actriţei Dorotheea Petre.

«Manuscrisul fanariot» este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureştiului fanariot, o urbe sau mai bine zis o încropeală urbană, care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi melancolii fără nume. (…) – Eugen Negrici.

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane.

Cărţile sale au fost traduse în nouă limbi străine, a fost invitată la numeroase târguri şi evenimente internaţionale şi s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la editura Polirom.

Dintre acestea se numără „Zogru” (2006, 2013), reeditat în colecţia „Top 10+”, „Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, şi „Lizoanca la 11 ani” (2009), recompensat cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române.

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Foto: Manuscrisul fanariot, Doina Ruşti – facebook

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.