Marcel Iureș despre bucuria de trăi: „Uitându-mă la viitor, la orice copil, văd într-un fel trecutul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-despre-bucuria-de-trai-uitandu-ma-la-viitor-la-orice-copil-vad-intr-un-fel-trecutul/

Trecutul, Viitorul şi Prezentul sunt concepte despre care Marcel Iureş discută cu plăcere ori de câte ori are ocazia. Cu o profunzime ce vine din vasta sa educaţie şi experienţă profesională, dar şi personală, actorul face o analiză în profunzime asupra Vieţii cu tot ce înseamnă ea, punând accentul pe ce el însuşi consideră a fi primordial pentru oricare individ.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

De ce ne tot întoarcem cu gândul la trecut, când o soluție mai bună ar fi să trăim venerând prezentul cu tot ce conține el: cu mama, cu tata, surorile noastre, frații noștri, cu copacii cu care suntem contemporani, cu florile, cu cerul, cu prietenii…?”, se întreabă retoric cel care îi da viață lui Octav, în lungmetrajul regizat de Serge Ioan Celebidachi.

În opinia sa „nu avem nimic mai important de făcut decât asta”, aducând în discuție și personajul pe care îl interpretează în filmul românesc „Octav”.

În film o să vedeți o călătorie a unui bătrân care se întoarce cu fața către propriul său trecut. Nu stă cu spatele la el, pentru că el însuși este trecutul.” Așa descrie, pe scurt, esența filmului „Octav”, în care joacă rolul principal, unul dintre cei mai valoroși actori ai României: Marcel Iureș.

Pe Marcel Iureș îl puteți asculta și pe 16 mai 2018, începând cu ora 18:30, la evenimentul de lansare al filmul „Octav” pe DVD, la Librăria Cărturești Carusel, din Centrul Vechi.

DVD-ul va putea fi cumpărat din rețeaua Cărturești și de pe website-ul oficial al filmului (www.octav.ro), începând cu data de 15 mai, la prețul de 49.9 lei.

Discul va conține imagini inedite (de exemplu, povestea pe larg a modului în care s-a lucrat pentru acest film), care vor fi publicate în exclusivitate doar pe DVD, cât și o broșura tipărită cu informații și fotografii detaliate despre producția cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi.

O surpriză plăcută pentru public va fi faptul că 1 din 100 de DVD-uri „Octav”, puse la vânzare, va conține deja semnătura actorului Marcel Iureș.

Alături de presă și de publicul prezent vor fi actorul Marcel Iureș, regizorul Serge Ioan Celebidachi, producătorul Adela Vrînceanu Celebidachi, dar și copiii din film Alessia Tofan și Eric Aradits, alături de alți membri ai echipei de filmare.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe pe care Marcel Iureș o va oferi celor prezenți.

OCTAV

Filmul „Octav” spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Lung-metrajul „Octav”, o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, producător Adela Vrinceanu Celebidachi, a primit de la lansare până în prezent numeroase premii și nominalizări internaționale și naționale, după cum urmează:

Festivalul Internațional de Film de la Beijing

Singurul film românesc aflat pe lista nominalizaților pentru Tiantan Awards 2018

Calcutta International Cult Film Festival, India 2018

Cel mai bun film al lunii ianuarie 2018, secțiunea Narrative Feature

Virgin Spring Cinefest, India, februarie 2018

GOLD AWARDS: Debut Filmmaker, Best Director (Serge Ioan Celebidachi), Narrative Feature, Best Cinematography

SILVER AWARDS: Best Actor (Marcel Iureș), Best Producer

BRONZE AWARDS: Best Actress (Alessia Tofan), Best Music Score

HONOURABLE MENTION AWARDS: Best Sound Design

Montreal World Festival Film 2017, Canada

Nominalizat la secțiunea Focus on World Cinema

Cairo International Film Festival 2017, Egipt

Nominalizat la secțiunea International Panorama

PREMIILE GOPO 2018

Premiul Publicului, pentru cei mai mulți spectatori în cinema

Foto:

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.