Marcel Iureș, premiu de excelență la festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-premiu-de-excelenta-la-festco/

Marcel Iureş a primit Premiul de excelenţă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, în cadrul galei desfăşurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2017

„Îmi revine onoarea de a prezenta premiul de excelență. Este un actor unicat al teatrului românesc, este cel care ne-a arătat că de multe ori actorii români pot fi mai buni decât actorii americani. Este vorba de un actor care a înnobilat Teatrul de Comedie prin creația lui din Scrisoarea pierdută — Cațavencu. Radu Beligan, după ce a văzut ‘Scrisoarea…’ a spus: ‘Interpretare excepțională'”, a declarat George Mihăiță.

Spectacolul „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” a câștigat premiile pentru cea mai bună regie — Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie — Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare — echipa Teatrului Național Târgu Mureș, compania Tompa Miklos.

„Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, Scenariul şi regia: Radu Afrim

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții ale Teatrului Național „I. L.Caragiale”, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Câștigătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de actrița Delia Nartea.

Premiul I a fost câștigat de Aurelian Bărbieru cu piesa „Diseară la șapte”, pe cel de-al doilea loc situându-se dramaturgul Radu F. Alexandru cu piesa „Viața la mica publicitate”. Cea de-a treia poziție a podiumului a fost ocupată, ex-aequo, de piesele „Inventar” de Andreea Radu și „Ultima dorință” de Cristina Cozma.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe actrița Delia Nartea, regizorul Bobi Pricop și dramaturgul Adrian Lustig.

Câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a concursului Comedia ține la TINEri au fost desemnați Maria Diana Hanganu pentru proiectul cu piesa „Magazinul de sinucideri” după Jean Teule, Irina Crăița Mândră pentru „Viața ori trei” de Yasmina Reza și Florin Liță pentru „Podul” de de Laurent van Vetel.

Foto: Marcel Iureș, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” – facebook

Citiţi şi:
14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.