Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, atribuit actorului Alexandru Voicu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marele-premiu-al-galei-tanarului-actor-hop-atribuit-actorului-alexandru-voicu/

Premiul „Ștefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, a fost acordat în Gala de închidere, actorului Alexandru Voicu, în vârstă de 23 de ani, absolvent în 2015 al UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana. La secţiunea individual, cea mai bună actriţă a fost desemnată Alina Laura Rotaru, absolventă a UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Valeria Sitaru, promoţia 2012.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2016

Alexandru Voicu a prezentat la proba individuală monologul „Marele mecanism”, adaptare după „Hamlet” de William Shakespeare. Premiul i-a fost înmânat de Ion Caramitru, președintele UNITER și directorul general al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

De asemenea, sora lui Ștefan Iordache, Ileana, i-a oferit lui Alexandru Voicu și volumul „Regele scamator — Ștefan Iordache”, scris de Ludmila Patlanjoglu.

Marele Premiu al Galei, Premiul „Ștefan Iordache”, se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment și al susținerii tinerilor la început de carieră.

Mulțumesc pentru cinste și încredere. Sper să nu dezamăgesc. – Alexandru Voicu.

Dacă inițial, începând cu ediția 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secțiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ștefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Premiul pentru cea mai bună actriță la secțiunea individual i-a fost acordat actriței hopAlina Laura Rotaru, absolventă a UNATC București, la clasa prof. univ. dr. Valeria Sitaru, promoția 2012.

„Vă urez baftă din suflet și să nu pierdeți emoția pe care, dacă știți cum să o folosiți, poate deveni o veritabilă armă”, le-a transmis regizorul Felix Alexa tinerilor, în momentul în care a urcat pe scenă pentru a înmâna premiul pentru cea mai bună actriță.

La categoria Cel mai bun actor, distincția i-a revenit tânărului Andrei Radu, în vârstă de 27 de ani, din București, absolvent UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2015.

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori, distincție susținută începând cu ediția a XVI-a de familia Todea, a fost oferit trupei care a interpretat spectacolul „Lorenzo” cu o distribuție formată din Daniel Chirilă, Loredana Cosovanu și Tiberiu Enache.

Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost câștigat de actrița Raluca Marina Radu, în vârstă de 25 de ani, absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Miriam Cuibus, promoția 2015.

Ea a primit cuțitul de corespondență al lui Sică Alexandrescu — Trofeul — de la Cătălina Bălălău, câștigătoarea de la ediția precedentă, și îl va oferi, la rândul ei, laureatului de anul viitor.

Premiul pentru prestanță și rostire scenică, acordat de actrița Dorin Lazăr, i-a fost acordat actorului Ștefan Pavel, în vârstă de 26 de ani, din Buzău, absolvent al UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2012.

În cadrul galei au fost acordate și premiile publicului, pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor.

Dacă la categoria Cel mai bun actor câștigător a fost Andrei Radu, același care a câștigat și premiul oferit de juriu la aceeași categorie, premiul oferit de public pentr

hop

Alina Laura Rotaru, cea mai bună actriță la secțiunea individual

u cea mai bună actriță a fost câștigat de Cristina Juncu, în vârstă de 23 de ani, din București, absolventă UNATC la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2015.

Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol a fost acordat trupei care a interpretat spectacolul http://error500, regia Vlad Trifaș, cu Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pană, Lavinia Pele și Andrei Radu.

Juriul ediției din acest an i-a avut în componență pe actorii Victor Rebengiuc, Dorina Chiriac și Ofelia Popii și regizorii Andrei și Andreea Grosu.

A XIX-a ediții a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este profesorul Radu Afrim, s-a desfășurat în perioada 5-8 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costinești.

Foto: Gala Tânărului Actor HOP, Alexandru Voicu, Alina Laura Rotaru – facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor

09
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În februarie 1967, regizorul Sică Alexandrescu publica în revista „Teatrul” portretul lui Ion Iancovescu, actorul care „parcă se juca, nu juca”. Iancovescu a fost mentorul multor actori de succes (printre care şi Grigore Vasiliu Birlic) şi fondator al câtorva teatre bucureştene. Reproducem integral articolul apărut în revista „Teatrul”: Au trecut peste 50 de ani din […]

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.

08
/12
/13

Actorii Laura Ilinca și Istvan Teglas vor susține un spectacol-lectură în scopul strângerii a 100 de cozonaci pentru bătrânii aflați în spitale în cadrul evenimentului caritabil numit „Cozonacul cu teatru”, care va avea loc duminică, 15 decembrie, de la ora 15.00, în cafeneaua din Centrul Vechi, La Mine-n Copac (Pasajul Șelari).

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.